6 najgorih stvari koje se rade za jačanje bicepsa

Katastrofalne navike

Kako veliki i snažni bicepsi predstavljaju možda i najatraktivniju mišićnu partiju za kojom žude svi muškarci, praktično je normalna stvar da je u teretanama uvijek najveća gužva na spravama za vježbanje ove mišićne grupe, kao i to da ogroman dio početnika bicepse vježba na svakom treningu.

Zbog svega toga, fanatična želja za povećanjem i jačanjem bicepsa vodi do niza velikih grešaka, među kojima se ovih šest posebno izdvaja.

6. greška: Korištenje inercije

Ako se želi potaknuti rast mišića, tada se on sam mora prisiliti na rad. Naginjanje prema naprijed i njihanje tijela koje omogućava lakši izbačaj težine, pravi su način za eliminisanje samog napretka bicepsa.

5. greška: Naginjanje nazad

Uz naginjanje leđa prema nazad, ne samo da nije dobar način vježbanja samih bicepsa, već se ostavlja i velika mogućnost za povredu donjeg dijela leđa, odnosno same kičme. Uz to, mišićna vlakna se kidaju i tako uzrokuje rast mišića samo ako rade pod punom tenzijom i ako se izaziva njihova puna kontrakcija, što u ovom slučaju definitivno nije moguće.

4. greška: Dizanje laktovima/ramenima

Neki vježbači misle da je lakše stisnuti biceps ako izbace ramena i laktove naprijed, što jednostavno nije istina. Praktično to sve dovede tek do aktiviranja prednjih deltoida, što opet smanjuje tenziju na bicepse i umanjuje njihove kontrakcije.

3. greška: Pregib podlakticama

Veoma česta pojava je da vježbači prilikom izvođenja biceps pregiba postignu jaču napumpanost podlaktica od samih bicepsa. Obično je greška u tehnici izvođenja, prilikom kog se nekada prvo pravi kontrakcija podlaktica pa tek onda bicepsa, što je pogrešno.

2. greška: Vježbanje bicepsa nakon latova

Nekada i sam raspored vježbi može biti faktor koji eliminiše napredak određenih mišićnih grupa. Takav je slučaj sa bicepsima, kada se treniraju nakon latissimus dorsa, ili kratko - latova. Za samo vježbanje ovog dijela leđa, neophodno je učešće i bicepsa, čija vlakna se u tom slučaju povlače. Ako se na istom treningu odrade i druge vježbe za ionako umorne bicepse ranije pogađane iz drugih uglova, njihovo povećanje mase se dovodi pod znak pitanja.

1. greška: Ignorisanje negativnih ponavljanja

Negativne kontrakcije fantastično djeluju u smjeru postizanja hipertrofije mišića, a koja vodi do kasnijeg povećanja snage i samog obima mišića. Zbog toga se nikada ne bi smjela ignorisati, iako većini ljudi predstavljaju tek puko spuštanje tegova i njihovo vraćanje u početni položaj nakon kojih kreće napor. Ako bi se usporilo spuštanje i negativno ponavljanje svaki put razvuklo u trajanju od 3 do 4 sekunde, tada bi bicepsi (ali i svi drugi mišići koji se na taj način vježbaju) bili u mogućnosti da ostvare mnogostruko veće beneficije u svom napretku.

Podijeli članak