Ovo su najveće prevare vezane za mršanje

Pet najgnusnijih

S obzirom na to da je pretilost ogroman problem ljudi širom Planete, mršanje i vraćanje dobre tjelesne forme je postao pravi moderni rudnik novca. Kao što to obično biva, brzo se pojave oni koji osjete mogućnost zarade na tuđoj muci, ali s posebnim naglaskom na to da velika većina ne zna šta im može pomoći, a šta je u stvari čista prevara.

Tako je već "normalno" postalo gledanje reklama na TV-u gdje se plastične i polufunkcionalne gluposti predstavljaju kao sprave koje su te fitness modele iz reklama učinile takvima, bez pomena godina prosipanja znoja i krvi na treninzima, perfektnih dijeta, skupih suplemenata itd..

Ipak, među svim tim prevarama, pet njih se posebno izdvaja. Ovo su one najgnusnije koje u stvari predstavljaju tipično bacanje novca.

Odijela za mršanje

Najtužnije od svega je što se radi o jako prisutnoj pojavi, koja se na vagi zaista može pokazati kao djelotvorna ali privremeno. Zamisao da se osoba tokom žestoke fizičke aktivnosti utopli i onemogući tijelu proces hlađenja, sama po sebi zvuči prilično bolesno i nezdravo. Takva je i u suštini, jer sve što postiže je daleko veća dehidratacija/znojenje, koja se nadoknadi brzo nakon treninga kroz prirodnu potrebu za pijenjem vode kao osnove svih organa.

Kreme za mršanje

Kako fantastično zvuči ideja da se dio tijela sa masnim naslagama jednostavno premaže tajnim preparatom, i topljenje masnoća odmah krene. Mogla bi to moglo proći u crtanim filmovima, ali u stvarnosti. Samo u SAD-u su takve kampanje zaustavljene nakon što je od strane sudova zaprijećeno višemilionskim kaznama zbog laganja javnosti.

Dijetalne pilule

Još jedna naučnofantastična ideja u nizu. Toliko je dobro zvučala da je naišla na odličan odaziv kod ljudi, ali koji su brzo uvidjeli da je riječ o tipičnim prevarama. U sve su se umiješali i sudovi, pa se može reći da je ovaj "način mršanja" bila i laž koja se najjače obila o glavu kreatorima.

Dijetalni čajevi

Senzacionalni i tajnoviti nazivi čajeva za mršanje, nahvaljeni su nemoguće velikim brojem svojstava koji jednostavno nisu i ne mogu biti stvarni. U stvarnosti, čajevi jedino mogu direktno uticati na izbacivanje vode iz organizma, ali nikako na aktiviranje procesa topljenja masnih naslaga.

Dijetalne naljepnice

Da se mogu "odguliti kilogrami", to se moglo vidjeti samo u krajnje nemoralnoj reklamnoj kampanji, u kojoj se tvrdilo da revolucionarnim naljepnicama svako može sedmično izgubiti i do dva kilograma. Na kraju je ista ta kompanija nakon presude morala javno priznati da su njihove tvrdnje laž.

Podijeli članak