Ikona "natural" bodybuildinga u centru skandala

Ulisses Jr.

Vjerovatno i najveći heroj osoba koje zagovaraju bodybuilding bez pomoći anaboličkih steroida, višestruki Musclemania šampion svijeta Ulisses Jr., našao se u jako nezgodnoj poziciji nakon objave snimka sa posljednjeg takmičenja.

Naime, kao sportista koji zaista ima možda i estetski najljepše građeno tijelo, a za koje je nebrojenu puta ponovio da je rezultat čistog rada kombinovanog sa perfektnom ishranom i suplementima, na snimku se pojavio sa tipičnim simptomom ginekomastije!

U nastavku neupućeni mogu provjeriti šta je to ginekomastija, ali i vidjeti Ulissesov sporni snimak.

Ginekomastija

Ginekomastija predstavlja tipični simptom hormonskog poremećaja kod muškaraca, kojeg karakteriše nastanak masnog tkiva na grudima ispd i oko bradavica. Rezultat je visokog nivoa estrogena - ženskog hormona u krvi, a koji skače iznad granica normale zbog prevelike koncentracije testosterona - muškog hormona.

Najčešći je to rezultat ubrizgavanja laboratorijski razvijenog testosterona u organizam, ali postoje i tri perioda u životu kada ljudsko tijelo samo može izazvati sličan poremećaj s grudima. 

Prvi je još u neonatalnom periodu kada se kod 60 do 90 posto beba razvija ovakvo tkivo, drugi je tokom perioda puberteta kada su lučenja hormona na svom vrhuncu pa se kod 48-64 posto muškaraca razvije neka vrsta pomenutog tkiva, dok je treći period u dobu od 60 do 80 godina.

Slavni Ulisses Jr. nije niti u jednom od pomenuta tri perioda životne dobi, medijima se otvoreno hvali da je "natural", pa će morati pronaći itekako dobro objašnjenje da fanovima objasni o čemu se radi.

Podijeli članak