Ovo su potajne ubice vaše dobre forme

Hrana koja ipak deblja

Kada se jednom razgraniči u glavi to da prvenstveno slatke i masne namirnice u većini slučajeva rade protiv nas i dobre tjelesne forme, prirodan slijed događaja je usmjeravanje pažnje ka hrani koja se ne nalazi na "crnoj listi".

Međutim, kako ništa u životu nije tako jednostavno, tako i ovdje ponovo postoji klopka koju treba izbjeći. Zbog toga, važno je obratiti pažnju na sljedećih par potajnih ubica dobre tjelesne forme, te pametno odreagovati i pripremiti iz na zdraviji način.

Pizza

Dok djeluje kao mnogo pametnija opcija od nekih u fritezama uljem natopljenim namirnicama, zavisno od pripreme, pizza također može biti dosta problematična. Velika količina tijesta, kao tipičnog jednostavnog ugljikohidrata koji brzo podiže šećer, u kombinaciji sa masnim sirom, ipak djeluje katastrofalno na formu.

Međutim, pizzu je moguće i pametno učiniti kvalitetnim obrokom. Tada se radi o verziji sa tankim tijestom, nemasnim sirom, piletinom ili morskim plodovima kao izvorom proteina, te povrćem kao izvorom vitamina i minerala.

Voćni sokovi

Dok se prodaju pod etiketama prirodnih, zdravih i punih vitamina, "prirodni" sokovi u sebi više od svega imaju šećera, pa su u stvari mješavina vode, šećera i aroma. Zbog toga, stručnjaci će uvijek prije preporučiti konzumiranje cijele voćke umjesto ove vrste soka, a nakon toga pravi sok od cijeđenog voća, s tim da je razlika u tome što samo jedući cijelu voćku unosimo i jako potrebna vlakna.

Tjestenina

Ponovo se ne radi o nekom jelu koje je normalnoj formi masno ili slatko, ali za podizanje šećera u krvi, takva masa prostih ugljikohidrata je prava bomba. Jednostavno, tolike količine ugljikohidrata skoro pa nemoguće da sve mogu biti potrošene kao energija, te se deponuju kao rezerva u vidu masnoća.

Da bi iz tjestenine izvukli ono najbolje i učinili je jako kvalitetnim obrokom, sve što treba je nabaviti tamnu tjesteninu koja nije očišćena od vlakana. Zbog njih, ima mnogo povoljniji glikemijski indeks, što znači da se sporije razgrađuje i duže održava osjećaj sitosti. Uz to, poboljšava i probavu, te ukoliko se ne pretjeruje sa porcijama radi protiv, a ne za debljanje.

Podijeli članak