Kada se jednom razgraniči u glavi to da prvenstveno slatke i masne namirnice u većini slučajeva rade protiv nas i dobre tjelesne forme, prirodan slijed događaja je usmjeravanje pažnje ka hrani koja se ne nalazi na "crnoj listi".
Ovo su potajne ubice vaše dobre forme
Hrana koja ipak debljaMeđutim, kako ništa u životu nije tako jednostavno, tako i ovdje ponovo postoji klopka koju treba izbjeći. Zbog toga, važno je obratiti pažnju na sljedećih par potajnih ubica dobre tjelesne forme, te pametno odreagovati i pripremiti iz na zdraviji način.
Pizza
Dok djeluje kao mnogo pametnija opcija od nekih u fritezama uljem natopljenim namirnicama, zavisno od pripreme, pizza također može biti dosta problematična. Velika količina tijesta, kao tipičnog jednostavnog ugljikohidrata koji brzo podiže šećer, u kombinaciji sa masnim sirom, ipak djeluje katastrofalno na formu.
Međutim, pizzu je moguće i pametno učiniti kvalitetnim obrokom. Tada se radi o verziji sa tankim tijestom, nemasnim sirom, piletinom ili morskim plodovima kao izvorom proteina, te povrćem kao izvorom vitamina i minerala.
Voćni sokovi
Dok se prodaju pod etiketama prirodnih, zdravih i punih vitamina, "prirodni" sokovi u sebi više od svega imaju šećera, pa su u stvari mješavina vode, šećera i aroma. Zbog toga, stručnjaci će uvijek prije preporučiti konzumiranje cijele voćke umjesto ove vrste soka, a nakon toga pravi sok od cijeđenog voća, s tim da je razlika u tome što samo jedući cijelu voćku unosimo i jako potrebna vlakna.
Tjestenina
Ponovo se ne radi o nekom jelu koje je normalnoj formi masno ili slatko, ali za podizanje šećera u krvi, takva masa prostih ugljikohidrata je prava bomba. Jednostavno, tolike količine ugljikohidrata skoro pa nemoguće da sve mogu biti potrošene kao energija, te se deponuju kao rezerva u vidu masnoća.
Da bi iz tjestenine izvukli ono najbolje i učinili je jako kvalitetnim obrokom, sve što treba je nabaviti tamnu tjesteninu koja nije očišćena od vlakana. Zbog njih, ima mnogo povoljniji glikemijski indeks, što znači da se sporije razgrađuje i duže održava osjećaj sitosti. Uz to, poboljšava i probavu, te ukoliko se ne pretjeruje sa porcijama radi protiv, a ne za debljanje.