Beneficije od dizanja tegova s kojima se svi slažu

Sedam najvećih

Dizanje tegova i svakodnevno vježbanje iz bilo koje pobude, ne samo da će rezultirati dobrom tjelesnom formom i impresivnom mišićavosti, već su beneficije mnogo veće i brojnije.

U nastavku donosimo sedam najvećih razloga zašto da krenete u teretanu i počnete dizati tegove.

1. Poboljšanje imunološkog sistema i smanjenje rizika od oboljenja

Održavanje zdrave tjelesne mase i dobre forme, samo po sebi znači i preventivno djelovanje protiv niza oboljenja koja u današnje vrijeme odnose najviše života. Kada se svemu tome dodaju i svakodnevne fizičke aktivnosti, te korištenje tijela upravo za ono za što je i konstruisano - da bude aktivno, postaje potpuno jasno zašto je i imunološki sistem fizički aktivnih osoba mnogostruko jači od onih koji žive letargičnim stilom života.

2. Jačanje i mišića, ali i kostiju

Osim što dizanjem tegova jačaju mišići, beneficije itekako osjete i kosti i zglobovi, koji jačaju te snižavaju rizik od fraktura. Pored povećanja gustine kostiju, ligamenti i tetive također bivaju unaprijeđeni vježbanjem, postajući mnogo fleksibilniji i izdržljiviji nego kod ljudi sa prosječno (ne)aktivnim stilom života.

3. Jače lučenje testosterona i poboljšanje ljubavnog života

Kako je testosteron glavni odgovorni hormon za izgradnju mišića, svakodnevno naprezanje istih izaziva njegovo znatno jače lučenje nego što je to uobičajno. Rezultat toga je bolje raspoloženje, bolje zdravlje, veći nivo samozadovoljstva, ali i značajna promjena libida. Kada se to sve iskombinuje sa činjenicom da se povećava samopouzdanje, rezultat u ljubavnom životu je drastična promjena nabolje.

4. Poboljšanje moždanih funkcija

Redovno dizanje tegova dokazano pravi poboljšanja u memoriji, fokusu i refleksima. U suštini, tu se radi o činjenici da vježbanje pomaže mozgu da se riješi nagomilanog stresa, te da bude svjež za nove izazove. 

5. Povećanje nivoa energije

Svi koji su barem jednom probali odraditi trening rano ujutro prije posla, na sebi su mogli primijetiti drastično veći nivo energije i budnosti popodne, nego u običnim danima kada dan ne počinje fizičkom aktivnošću. Objašnjenje za to se krije u kisiku, kog vježbanjem dopremamo do svih unutrašnjih tkiva i organa u mnogostruko većim količinama nego što bi to bilo inače, bez aktivnosti. 

6. Balansiranje promjena raspoloženja

Brojna naučna istraživanja su jasno dokazala da je vježbanje najbolji lijek protiv depresije i anksioznosti. Uz to, i oni koji ne pate od ovih psihičkih problema, na sebi mogu primijetiti da im je nakon treninga raspoloženje daleko bolje, pa se zato kaže da vježbanjem jačamo i fizički ali i mentalno. 

7. Povećanje samopouzdanja

Možda i najbolje i jače od svega navedenog. Povećanje samopouzdanja koje neminovno dolazi kroz fizički napredak i primicanje idealu savršenog tijela kakvo nije moguće kupiti, i koje ni najbogatiji ne mogu imati bez žestokog rada, psihički je element koji daje posebnu draž bodybuildingu. Upravo samopouzdanje bez prelaska u polje umišljenosti, faktor je koji snažno poboljšava društveni život ljudi, a posebno do izražaja dolazi već spomenuta poveznica za ljubavnim dijelom života. Interesantno je da su kroz više istraživanja pripadnice nježnijeg spola otkrile da ih kod muškaraca ne privlači toliko ni perfektno tijelo ni novac, koliko upravo njihovo samopouzdanje.

Podijeli članak