Oni su najspremniji sportisti na Planeti

Iz različitih sportova

Za samo par osoba na svijetu se može reći da baveći se svojim sportovima demonstriraju krajnje sposobnosti svojih, ali i sposobnosti ljudskih tijela općenito. 

Oni su najspremniji sportisti i bave se potpuno različitim sportovima, ali jedna stvar im je zajednička - svako od njih je dosegao vrhunac u svom poslu, i svako od njih je u mogućnosti da masama prikaže sve ono što niko drugi na Planeti ne može.

9. Dez Bryant (američki fudbal)

Sport u kom se takmiče fizički možda i najspremniji momci na svijetu, bez ikakve sumnje je grubi i istovremeno eksplozivni američki fudbal. U tom sportu, ime Deza Bryanta se posebno ističe, a prepoznao je to i čuveni Sports Illustrated, koji ga je imenovao za 5. među 50 fizički najspremnijih sportista svijeta.

8. LeBron James (košarka)

Dvostruki NBA šampion i 11 puta NBA All Star igrač LeBron James, po svom talentu i umijeću, najveći je aktivni košarkaš, te definitivno jedan od najvećih koji su se pojavili proteklih godina. Sa visinom od 203 centimetra i težinom od 113 kilograma, te nevjerovatnom okretnošću za svoje gabarite, LeBron James je pravo sportsko čudovište.

7. Usain Bolt (atletika)

Samim tim što već dugi niz godina važi za najbržeg čovjeka na Planeti, Usain Bolt se morao naći na ovoj listi. Da stvar bude još zanimljivija, svojim mišićavim izgledom Jamajčanin daje takav utisak i samom svojom pojavom, čak i kada uopšte ne bi znali o kome se radi.

6. Dan Carter (ragbi)

Upravo nošen igrom Dana Cartera, Novi Zeland je u novembru 2015. godine podigao pehar namijenjen svjetskim prvacima, a kao njihova prva zvijezda, Carter je imenovan za najboljeg igrača turnira. Prema mišljenju većine ragbi eksperata, to nije uopšte čudno jer ga već odavno smatraju vjerovatno i najspremnijim ragbistom na Planeti. Znajući koliko je ragbi u stvari fizički težak sport, te da se dnevni treninzi Dana Cartera sastoje od pola sata dizanja tegova i 2 sata vježbi visokog intenziteta na terenu, nije ni čudo što se našao u samom vrhu ove liste.

5. Michael Phelps (plivanje)

Najveći olimpijac u historiji sporta koji je na tri OI u kojima je učestvovao osvojio čudesnih 18 zlatnih medalja, još davno je svoje ime osigurao od zaborava. Zaslužne su za to njegove nevjerovatne atletske sposobnosti, jer svi ljudi dobro znaju koliko je plivanje zahtjevna aktivnost, a biti toliko bolji od svih ostalih, nešto je što može postići samo vanserijski spreman sportista. Njegovi treninzi su dosta složeni, ali dio koji najviše fascinira je svakako vježbanje izdržljivosti, u sklopu kojeg svake sedmice prepliva oko 80 kilometara!

4. Floyd Mayweather (boks)

Dok sama spomen imena Floyda Mayweathera većinu asocira na bogatstvo i razbacivanje novcem, rijetki će se sjetiti prvo toga da samo neviđena fizička spremnost i ogromna predanost treninzima može dovesti do takvog niza nepobjedivosti koji je od Mayweathera napravio to što je danas. Sam jedan meč profesionalnih boksera iziskuje ekstremnu spremnost i izdržljivost kroz 12 rundi ili 36 minuta borbe, a Floyd iza sebe ima niz od 49 okončanih pobjedom, te se može pohvaliti i s tim da je titule osvajao u pet različitih kategorija. Formu održava tokom godine, a za borbe se počinje spremati tri mjeseca unaprijed.

3. Novak Đoković (tenis)

Iako na prvi pogled tako ne izgleda, tenis je bez ikakve sumnje jedan od najzahtjevnijih sportova, kada je u pitanju fizička spremnost igrača. Možda ni najbolji od najboljih tenisera ni izgledom ne ostavlja takav dojam, jer više liči na prosječnog momka koji je samo u liniji, ali Novak Đoković je pravi šampion, i jedan od trojice najspremnijih sportista na cijeloj Planeti. Formu održava konstantno trenirajući tokom cijele godine, a čak i u vrijeme kraćih odmora njegova ishrana je pažljivo birana, te se može reći da ga je alergija na gluten učinila samo superiornim, a nikako slabijim.

2. Cristiano Ronaldo (fudbal)

Samo ogromnim zalaganjem i činjenicom da je treninzima, ishrani i svim ostalim aspektima na putu do uspjeha, toliko predan da ta posvećenost graniči sa ludošću, Cristiano Ronaldo je došao u priliku da od "rođenog u pogrešno vrijeme" preraste u onoga koji je čak nadmašio nenadmašnog talenta Lea Messija, i ispred njega više puta odnese lične i timske trofeje. Kolege za njega kažu da prvi dolazi na treninge i posljednji odlazi s njih, a svaki dan u kom ne igra utakmice, portugalska legenda odvaja 3 sata za vježbanje sastavljena iz kardija i vježbi s tegovima.

1. Conor McGregor (MMA)

Borilačke vještine u fizičkom smislu iziskuju mnogo više od svih ostalih sportova, a MMA kao miks više borilačkih vještina, bez ikakve sumnje traži najveći nivo spremnosti. Na tom nivou fizičke i mentalne pripremljenosti, jedno ime se posebno izdvojilo, ime irskog borca koji je krenuo od nule, marljivo radio i strpljivo čekao svoj trenutak, a onda zadivio Planetu. On je Conor McGregor, i čovjek je kog bez ikakve sumnje možemo smatrati najspremnijim sportistom današnjice.

Podijeli članak