Gen vitkosti: Mit koji sada i dokazano postoji

Snaga genetike

To da se vitkost i odbojnost organizma od debljanja nasljeđuju, više nije samo mit već čista realnost, nakon što su to naučnici jasno dokazali kroz svoja istraživanja, te rezultate objavili u časopisu za eksperimentalnu medicinu "Nature Medicine".

Potpuno novo polje i otvoren cijeli niz mogućnosti novog pristupa liječenja teškim oboljenjima poput dijabetesa tipa 2, otvorili su naučnici iz Slovenije i Škotske, koji su ujedinjenim snagama dokazali postojanje gena vitkosti.

Analizirajući genske mape miševa, otkrili su da jedinke s manje masnog tkiva imaju viši nivo TST gena, a čija uloga nije bila istražena.

Baš to su uzeli za predmet svog istraživanja, te pokušali objasniti o čemu se radi. Primijenivši isto i na ljudskim uzorcima, zaključili su da viši nivo TST-a imaju vitkiji i zdraviji ljudi, dok oni s masnim naslagama i oboljenjima poput dijabetesa tipa 2, imaju niži nivo pomenutog gena.

Osim dokazivanja toga da se vitkost i sklonost organizma ka održavanju dobre linije bez obzira na varijacije u ishrani nasljeđuju, što nakon ovoga više i nije mit, veliku pomoć bi uskoro mogli dobiti oboljeli od dijabetesa tipa 2, čije liječenje bi moglo potpuno promijeniti pristup zahvaljujući ovom velikom otkriću.

Slovenski naučnici s Univerziteta u Ljubljani, koji su najzaslužniji da otkriće, smatraju da bi se "gen vitkosti" mogao potaknuti određenim farmaceutskim sredstvima, koja će nakon razvijanja vjerovatno postati efikasna terapija za dijabetičare.

Podijeli članak