Šta ne bi trebali jesti dok ste na dijeti

Potajno kalorične namirni

Većina ljudi smatra da je ključ uspješne dijete u smanjenju unosa svih namirnica zajedno. Prava istina s druge strane je to da nastavljanje konzumiranja kvalitetne hrane u normalnim količinama može osigurati dodatnu energiju i pomoći metabolizmu da nastavi nesmetano funkcionisati. Međutim, treba znati odabrati kvalitetne namirnice.

Ako bi zgrabili kesu čipsa u želji da se metabolizam održi aktivnim, napravio bi se samo kontraefekat. Ipak, daleko od toga da je masni ugljikohidratni proizvod poput čipsa jedini problematičan. Ukoliko ste na dijeti, trebali bi izbjeći i sve ove "zdrave" namirnice.

1. Gotovi smoothie miksevi u bocama

Teško da je u posljednjih par godina nešto zdravije i ukusnije doživjelo veću ekspanziju od smoothie šejkova. Bogati su vitaminima, mineralima, složenim ugljikohidratima, vlaknima, pa i proteinima, i potpuno su prirodni. Ipak, gotovi smoothieji koji se prodaju u bocama, nešto su drugačije. Sadrže velike količine šećera, pa zbog toga nisu ni blizu pravim, lično pravljenim šejkovima.

2. Miks sušenog voća

Više nego ukusan međuobrok, koji osigurava unos cijelog niza vitamina i minerala, ali koji istovremeno znači i unos nenormalno velike količine šećera u organizam. Proces sušenja voća obično rezultira i promjenom njegove same strukture, a prosti šećeri tada iskaču u prvi plan. Zbog svega toga, sa sušenim voće treba pažljivo postpupati i jesti ga u jako malim količinama, posebno tokom dijete.

3. Banana čips

Banane su fantastičan izvor energije, posebno pred treninge. Kada se tome doda i činjenica da su jedan od najboljih izvora kalija, i banana čips bi trebao biti genijalan izbor, zar ne? Pogrešno. Banana čips nastaje tako što se prži u zasićenim masnoćama, pa se nikako ne može porediti sa svježom bananom koja je daleko zdravija i nosi tek do nekih 100 kalorija.

4. Grisini i pereci

Grisini i mini pereci tehnički nisu nezdravi poput čipsa, ali činjenica da su žestoko posoljeni i da obiluju sa natrijem, znači to da nisu dobri za dijetu jer prave suprotan rezultat od željenog. Sol vuče vodu sa sobom, pa organizam postaje voden, i naizgled napuhan, što nikako nije ono što daje dojam osobe na dijeti koja se primiče svojoj top formi.

5. Voćni sokovi i dijetalna gazirana pića

Ako su gazirana pića puna šećera, onda su voćni sokovi pravi, zdravi izbor, a gazirana pića bez šećera također mogu proći, to je tipični stav većine ljudi. Istina je potpuno drugačija, jer "zdravi" voćni sokovi obično su koncentrati u čijim sastavima se nalaze također ogromne količine šećera dodate u procesu proizvodnje kako bi se postigao zadovoljavajući okus.

S druge strane, gazirana dijetalna pića u sastavima zaista nemaju šećer, ali imaju još problematičniji sastojak - umjetne zaslađivače koji nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost, ali naukom dokazano imaju užasne efekte na ljudski organizam. Voda je najbolje piće i nikada nijedno neće biti bolje za ljudski organizam, a najzdraviji sokovi su oni koje sami iscijedimo i napravimo lično bez dodataka.

6. Voćni jogurti

Jogurt je jedna od najcjenjenijih namirnica među profesionalnim fitnes takmičarima, ali ne svaki jogurt. Problem je ponovo u količinama šećera koje se dodaju i običnom, a posebno voćnom jogurtu, a to se kosi sa ciljevima dijeta. Zbog toga, uvijek treba ići na sigurno, birati proteinima bogati grčki jogurt, a ukoliko se želi napraviti voćni jogurt, uvijek se može dodati šaka drugog omiljenog voća i napraviti hranjivi i kvalitetni obrok.

Podijeli članak