Fudbalski narkomani: Od velike slave do ovisnosti

Najpoznatiji suspendovani

Dok fudbal kao veoma fizički zahtjevan sport konstantno promoviše aktivnost i zdrav životni stil, novac i slava koji dolaze zajedno sa uspjehom na terenu za mnoge igrače postanu preveliki teret. Tako postoje brojni primjeri upropaštenih karijera zbog nečega potpuno nespojivog sa životom jednog profesionalnog sportiste - ovisnosti o drogama. Ovo su najpoznatiji skandalozni momci koje je skupo koštao njihov lagodan život.

Chris Armstrong

Prvi igrač engleskog Premiershipa ikada koji je pao na testu droge bio je upravo Chris Armstrong. Ujedno, jedini je sa ove liste koji je bio pozitivan na neku od "lakih droga", budući da je u testnom uzorku tadašnjeg napadača Crystal Palacea pronađen element THC, otkrivši njegovu naviku korištenje kanabisa. Mjesec dana je odsustvovao sa terena, te se vratio nakon prolaska programa rehabilitacije.

Stan Lazaridis

Svestrani Australac koji je sjajno igrao poziciju krila na obje strane terena, najveći dio karijere je proveo u redovima Birmingham Cityja, a kog je nakon sedam godina i 191 nastupa napustio zahvaljujući poroku. Kokain pronađen u krvi ga je koštao jednogodišnje suspenzije, a karijeru je završio u domovini igrajući za Perth Glory.

Mark Bosnich

Još jedan Australac, i to bivši reprezentativac sa fantastičnom golmanskom karijerom iza sebe u kojoj je branio i gol velikog Manchester Uniteda, a kasnije i Chelseaja. Godine 2005. je dobio suspenziju na devet mjeseci nakon što je otkriveno njegovo korištenje kokaina, a iz tog razloga je njegova era među Plavcima ujedno i završila.

Rene Higuita

Jedna od najvećih golmanskih legendi svih vremena Kolumbijac Rene Higuita, tokom karijere je živio životom kog najbolje oslikava njegov ludo rizični potez branjenja lopte "škorpionskim udarcem". Dva puta je padao na doping-testu zbog prisustva kokaina u krvi. Također je svoj kriminalni dosje začinio učešćem u otmici zbog kog je par mjeseci proveo i iza rešetaka.

Claudio Caniggia

Jedno od najbržih argentinskih krila svih vremena Claudio Caniggia, svojevremeno je dobio 13-mjesečnu suspenziju zbog korištenja kokaina. Kasnije je uspio oživjeti karijeru i nastaviti uspješno igrati u Premier ligi Škotske.

Adrian Mutu

Jedan od najboljih igrača koje je Rumunija ikada imala, bio je vanserijski talenat koji je skrenuo s puta i umjesto do statusa velike legende, postao gubitnik. Adrian Mutu je samo godinu dana nakon transfera karijere i potpisa za Chelsea pao na doping-testu i to na supstanci kokain. Odmah je suspendovan, a londonski klub je kasnije dobio proces na sudu pa je Rumun bio dužan da isplati više od 17 miliona funti odštete, što ga je odvelo u bankrot i dugu medijski praćenu sagu. 

Diego Maradona

Ponajbolji fudbaler svih vremena Diego Maradona, mogao je čak i više napraviti u svojoj karijeri da je živio striktno životom sportiste. Međutim, slavni Argentinac se u potpunosti oslonio na svoj vanzemaljski talenat i odao se čarima i zamkama ugodnog života. Ovisnost o kokainu ne samo da ga je dovela do 15-mjesečne suspenzije, već ga je po okončanju karijere postavila na prag smrti, budući da je preživio dva srčana udara.

Podijeli članak