15 statistički najdominantnijih sportista ikad

Najbolji svih vremena

Svaki sport je kroz svoje postojanje iznjedrio nekoliko velikih imena koja su jednostavno bila nedodirljiva drugima i koji su na borilištima bili toliko nadmoćni da su još tokom karijera zaradili status legendi. Najbolji od najboljih u tom pogledu, veoma lahko se mogu pronaći gledajući statističke podatke njihovih dostignuća.

Petnaest sportista tako s punim pravom zaslužuje kraljevski status, jer nikada niko još nije uspio da nadmaši njihova dostignuća. U nastavku provjerite kojih to petnaest velikana se smatraju najdominantnijim sportistima koji su ikada živjeli.

15. Michael Schumacher

U Formuli 1 se može govoriti o sposobnostima bolida i jačini tima kog vozači imaju iza sebe, ali kada se pogledaju statistike pobjednika i svjetskih šampiona, jedno ime se ističe daleko ispred svih. Najveće ime Formule 1 svih vremena bez premca je ime Michaela Schumachera, sedmerostrukog svjetskog prvaka kom je u tom pogledu najbliže legendarni Juan Manuel Fangio koji ima pet osvojenih titula.

14. Tiger Woods

Da nije doživio pad forme u posljednjim godinama, nema sumnje da se moglo reći da nijedan golfer nije ni blizu uspio ono što je pošlo za rukom Tigeru Woodsu. Bez obzira na sve, on je u karijeri ostvario čak 79 pobjeda, osvojivši fascinantnih 14 najvećih turnira. Oba ta dostignuća su druga najveća u historiji sporta.

13. Jesse Owens

Najdominantnijih 45 minuta u historiji atletike imao je legendarni Jesse Owens, koji je pritom nastupajući na Olimpijskim igrama u Berlinu 1935. godine istovremeno i rasuo na komade Hitlerovu teoriju o superiornosti arijevske rase. Owens je tada postavio čak tri svjetska rekorda, na 100 i na 200 metara, kao i u skoku u dalj.

12. Michael Jordan

Peterostruki NBA MVP, već odavno je poznat kao nesumnjivo najbolji košarkaš koji se ikada pojavio na parketu. Lista njegovih dostignuća je previše duga da bi se o njoj pisalo, samo je dovoljno reći da je "Air Jordan" statistički i dan danas najdominantniji košarkaš u većini faktora igre.

11. Usain Bolt

Legenda našeg vremena Jamajčanski je sprinter koji već dugi niz godina nosi neospornu titulu najbržeg čovjeka na Planeti. U svom vlasništvu drži svjetske rekorde na 100 (9,57 sekundi) i na 200 metara (19.19 sekundi), a u svojim najboljim izdanjima, rivale - najbolje od najboljih sprintera svijeta, čini naizgled potpuno sporim.

10. Floyd Mayweather

Držati omjer u profesionalnim bokserskim okršajima na 49:0, nikada niko ni blizu nije uspio ostvariti pored nevjerovatnog Floyda Mayweathera. U svom posljednjem pravom okršaju karijere, na bodove je uspio savladati i drugog najdominantnijeg boksera svog vremena Mannyja Pacquiaoa, te zaokružiti nedodirljivi omjer.

9. Heather Mickay

Bez obzira na to što skvoš nema planetarnu popularnost kao sport, držati od 1962. do 1981. godine status osobe koju nijedna izazivačica ne može pobijediti, djeluje potpuno nevjerovatno. U karijeri je Heather Mickay osvojila zaredom 16 titula British Opena i 14 Australian Opena. Nakon okončanja karijere, postala je trenerica tenisa.

8. Larisa Latynina

Gimnastičarka Larisa Latynina svoj status najbolje gimnastičarke drži od uvrštavanja gimnastike u olimpijske sportove pa sve do danas. Osvojila je najviše individualnih zlatnih medalja, čak njih 14, te još 9 drugih medalja tokom svog impresivnog perioda karijere.

7. Jon Jones

Dok Jon Jones trenutno ne uživa tako veliku popularnost, ono što on radi u oktagonu bez ikakve sumnje zaslužuje pažnju. Radi se o borcu koji drži rekord u profesionalnim MMA borbama sa omjerom od 22-1. Sa samo 23 godine života uspio je pobijediti jednog od najboljih boraca generacije Mauricia Ruu, dok danas, nakn 6 godina i dalje ima mnogo toga da postigne još u karijeri.

6. Don Bradman

Sir Don Bradman, najveći je kriket igrač svih vremena. Testiranja njegovih udaračkih sposobnosti zabilježila su procenat od 99,94 posto, što nikada niko ni blizu nije uspio dostići. Za dokaz o kakvoj se statističkoj dominantnosti radi, dovoljno će biti navođenje procenta uspješnosti drugog najboljeg udarača sa također impresivnih, ali ni blizu velikih 60,97 posto!

5. Wayne Gretzky

Najveći hokejaš koji se ikada pojavio na ledu, zabio je 93 gola više od drugog najboljeg hokejaša ikada. Upisao je nevjerovatnih 700 asistencija, što je više od zbira asistencija i golova drugog najboljeg asistenta ikada.

4. Jim Brown

U timskim sportovima je teško kavantifikovati dominaciju, ali igrač američkog fudbala Jim Brown je priča za sebe. Uspjeh na Pro Bowlu, odnosno Super Bowlu je vrhunac koji se može postići u NFL-u, a Jim Brown je u 9 godina svoje profesionalne karijere nastupio u svih 9 Pro Bowl mečeva, te u 8 od njih 9 bio All Pro, kao najbolji igrač svoje pozicije.

3. Rocky Marciano

Jedini šampion bokserske superteške kategorije koji je tokom svoje kompletne karijere bio i ostao neporažen. Iako je bio visok samo 179 centimetara i težio tek 86 kilograma, što je za ovu kategoriju zaista malo, njegov procenat nokauta je iznosio 87,75, što je daleko najviše u historiji boksa. Penzionisao se sa 49 borbi iza sebe i, naravno, sa 0 poraza u njima. Poređenja radi, impresivni Floyd Mayweather je 26 od svojih 49 borbi završio nokautom, dok je Marciano nokautirao čak 43 od svojih 49 protivnika.

2. Michael Phelps

Atleta kog smo imali čast gledati proteklih godina, najodlikovaniji je olimpijac svih vremena. U svojim vitrinama ima impresivne 22 olimpijske medalje, od kojih samo četiri nisu zlatne! To sasvim dovoljno govori o njegovoj dominaciji, a ako dodamo još da je 2008. godine nastupio u osam kategorija i na svih osam osvojio zlatne medalje, postaje jasno da se takav plivač rađa samo jednom.

1. Jahangir Kahn

Najdominantniji sportista svih vremena, za mnoge ljude naših prostora je nepoznati Jahangir Kahn. Međutim, kada se pročitaju njegova statistička dostignuća, automatski postaje jasno zašto je predvodnik ove liste. Naime, ovaj Guinnessov rekorder je čak iz 555 mečeva izašao kao neporažen, osvojio je Svjetski šampionat šest puta, British Open deset puta, a interesantno je da je uspijevao osvojiti Svjetsko prvenstvo bez izgubljenog jednog jedinog gema.

Podijeli članak