Rastom niski najbolji sportisti svih vremena

Niski fenomeni

Visok rast u većini sportova znači i dodatnu prednost za sportiste, međutim ono što je posebno interesantno je to da većina najvećih sportskih legendi uopšte nisu imale odlike visokog rasta. Štaviše, ti ljudi su ispodprosječno visoki, ali svojim izvanrednim umijećima su ostavili neizbrisiv trag u sportovima kojima su se bavili ili se i dalje bave, te važe za velike legende.

 

U nastavku provjerite kojih je to deset najvećih sportskih legedi niskog rasta svih vremena.

Diego Maradona

Fudbaler visok 165 centimetara osvojio je svijet svojim umijećem s loptom, te ostavio svoje ime urezano zlatnim slovima u historiji ove igre. Diego Maradona je pravi fenomen koji je uprskos veoma niskom rastu ostao zapamćen kao jedan od najvećih sportista svih vremena.

Bruce Lee

Najveća legenda borilačkih sportova bez imalo dileme je slavni Bruce Lee. To je čovjek koji je za samo 31 godinu svog kratkog životnog vijeka uspio napraviti što nikome nikada nije više pošlo za rukom. Majstor Kung-Fua i osnivač "Jeet Kune Do" sistema borilačke vještine, bio je visok 171 centimetar.

Mike Tyson

Čovjek kog ne treba posebno predstavljati, dovoljno je reći - jedan od najvećih šampiona u bokserskoj superteškoj kategoriji ikada. Mike Tyson je visok 178 centimetara, što je bilo dovoljno da ga na početku karijere još prije borbi svi stručnjaci otpišu jer je njegov raspon ruku i doseg protivnika konstantno bio neuporedivo manji.

Muggsy Bogues

Igrati tokom karijere za Charlotte Hornets, Washington Bullets, Golden State Warriors i Toronto Raptors, te pritom biti visok svega 160 centimetara, zvuči kao jeftina priča za crtani film. Muggsy Bogues je košarkaški majstor koji je upravo tako ostao zapamćen kroz svoju 14 godina dugu NBA karijeru - kao najniži igrač svih vremena.

Lionel Messi

Fudbalski heroj današnjeg vremena Lionel Messi, bez ikakve sumnje je jedan od najboljih igrača koje je svijet ikad vidio. Argentinski majstor je visok 170 centimetara, te spada u red najnižih igrača elitne svjetske klase fudbala.

Floyd Mayweather

Statistički jedan od najboljih boksera koji su ikada hodali Planetom Floyd Maweather, ujedno je i jedan od najnižih zlatnih sportista. Čuveni Amerikanac je visok 173 centimetra.

Manny Pacquiao

Bokser također lake kategorije koji je stekao planetarnu slavu kao jedan od najboljih ikada. Filipinac Manny Pacquiao je visok samo 166 centimetara i pravi je atomski mrav koji posjeduje razornu snagu u svojim rukama.

Spud Webb

Postati NBA košarkaš sa visinom od 170 centimetara, zvuči kao potpuno nemoguća situacija, međutim, pobijediti na čuvenom prestižnom takmičenju u zakucavanju koje se održava svake godine pod okriljem najbolje košarkaške lige svijeta, zvuči kao potpuna ludost. Upravo to je pošlo za rukom legendarnom Anthonyju Jeromeu Webbu zvanom "Spud", kada je nevjerovatni podvig napravio 1986. godine.

Andres Iniesta

Voljeli Barcelonu ili ne, kada Andres Iniesta nastupa širom svijeta, protivnički navijači mu ustaju na noge iz poštovanja. Španski maestro sredine terena, visok je 171 centimetar.

Pele

Kako je cijela priča krenula sa Diegom Maradonom, završiti se može sa njegovim vječnim rivalom Peleom, za kog se također smatra da je najbolji fudbaler svih vremena. Brazilska legenda najvažnije sporedne stvari na svijetu, visoka je 173 centimetra.

Podijeli članak