Mr. Olympia 2017: Heath napada Schwarzeneggera

Okršaji u 8 kategorija

Najvažniji bodybuilding vikend u godini je pred nama, a kao i proteklih godina, Las Vegas će biti centar epskih okršaja Apolona modernog doba. Slavno takmičenje Mr. Olympia spremno je za svoje 53. izdanje u kom će sama elita bodybuildinga i fitnessa biti podijeljena u osam različitih, muških i ženskih kategorija.

Naravno, u centru pažnje je najvažnija IFBB Open Men kategorija, čiji pobjednik se smatra najboljim bodybuilderom svijeta. Čast da nosi tu titulu, šest godina zaredom je pripadala maestralnom Phil Heathu, koji će ovoga puta pred sobom imati izazov o kom svi mogu samo maštati - da sustigne istinsku ikonu bodybuildinga Arnolda Schwarzeneggera, koji se davne 1980. godine zaustavio upravo na sedam titula Mr. Olympia.

Pored velikog pohoda Phila Heatha i dugo očekivanim okršajima sa divovima kakvi su Big Ramy, Dexter Jackson, Roelly Winklaar i drugi, i u drugim kategorijama nas očekuju velika uzbuđenja, o kojima više u nastavku.

IFBB 212: Flex Lewis u lovu na svoju šestu titulu

Flex Lewis je također živa legenda bodybuildinga, a zlato u kategoriji Bodybuilding 212 kao da je za njega rezervisano posljednjih godina. Sjajni Britanac je bio najbolji proteklih pet godina, a sada će pokušati doći i do svoje šeste uzastopne Mr. Olympije.

IFBB Classic Physique

Vjerovatno najiščekivanija kategorija nakon glavne, upravo je IFBB Classic Physique, i to zbog jednog velikog razloga. Povratak legende bodybuildinga Flexa Wheelera nakon dugogodišnjeg odsustva i prekid penzije koji će se dogoditi u Las Vegasu, upravo će se odigrati u ovoj kategoriji.

"Sultan simetrije" kako su ga godinama zvali, imat će posebno zanimljive okršaje sa Sadikom Hadžovićem, Arashom Rahbarom, prošlogodišnjim osvajačem Dannyjem Hesterom i drugim sjajnim momcima.

IFBB Men's Physique

Jeremy Buendia je protekle tri godine za Men's Physique kategoriju nešto slično što su Phil Heath i Flex Lewis u svojim kategorijama. U ovoj, najmasovnijoj kategoriji, Buendia će se morati dokazati protiv sjajnih izazivača među kojima se posebno ističu Jeremy Potvin, Ryan Terry, te sada i velika zvijezda fitness modelinga Sergi Constance.

Okršaji najzgodnijih dama u četiri kategorije

Što se tiče ženskih kategorija, podijeljene su u četiri različite i to u:

- IFBB Women's Physique

- IFBB Fitness

- IFBB Figure

- IFBB Bikini

Titule će braniti prošlogodišnje prvakinje: Juliana Malacarne, Oksana Grishina, Latoya Watts, dok prvakinja PRO Bikini kategorije Courtney King neće nastupati u takmičarskom dijelu programa. 

Podijeli članak