5 najuticajnijih majstora borilački vještina

U proteklih sto godina

Dok se odabir najboljeg i najjačeg majstora borilačkih vještina obično svodi na subjektivnu odluku, govoreći o najuticajnijim ličnostima u nastanku i razvoju borilačkih vještina u proteklih 100 godina, bez ikakve dvojbe možemo istaći imena pet velikana.

Samo jedan od njih ne dolazi sa Istoka, i utemeljitelji su i predstavnici vještina za koje su svi itekako dobro čuli.

5. General Choi Hong Hi

Choi Hong Hi je otac taekwondoa, a kako je taekwondo jedna od najpoznatijih borilačkih vještina na svijetu, zaključak da spada u red najuticajnijih majstora je prilično očit. General Choi Hong Hi je svoju vještinu razvio u Sjevernoj Koreji, gdje je većina njegove porodice ostala nakon rata, a što sve to nikako lijepo nije prihvaćeno u Južnoj Koreji.

4. Rorion Gracie

Porodica Gracie je poznata širom svijeta po maestralnoj borilačkoj vještini brazilskoj jiu jitsi. Tako je Royce Gracie najpoznatiji predstavnik ove vještine, njegov brat Rickson je najbolji borac u svojoj svakako impresivnoj porodici, dok je vještina usavršena od strane oca Helija. Međutim, onaj koji je brazilsku jiu jitsu generalno predstavio svijetu je Rorion Gracie.

Veliko poštovanje i slavu Rorion Gracie je još povećao sjajnim potezom postavši suosnivač čuvenog Ultimate Fighting Championshipa (UFC).

3. Bruce Lee

Bruce Lee je najpoznatiji majstor borilačkih vještina svih vremena. To je čovjek koji je kroz filmsku industriju svijet upoznao sa drevnim kineskim borilačkim vještinama. Osnivač je jeet kune do vještine kao podvrste kung fua.

2. Gichin Funakoshi

Karate je borilačka vještina koja je svijet osvojila krenuvši sa japanskog otočja, a za sve to glavni krivac je Gichin Funakoshi - otac karatea. On je utemeljio shotokan karate, koji je uz kyokushin karate najpoznatiji stil karatea do dana današnjeg. Treba istaći to da je Gichin Kunakoshi bio učitelj Masutatusa Oyame, koji je kasnije osmislio kyokushin karate, pa stoga važnost majstora Funakoshija u svijetu borilačkih vještina postaje još jasnija.

1. Jigoro Kano

Jigoro Kano je osnivač judoa - prve japanske borilačke vještine koja je stekla međunarodnu prepoznatljivost i prve borilačke vještine na svijetu koja je uvrštena u program olimpijskih sportova. Judo zahvati su osnova jiu jitse, brazilske jiu jitse i niza drugih složenih borilačkih vještina. Ima praktičnu primjenu i kroz postojanje duže od 100 godina, ostao je samo jedan judo, najuticajnija borilačka vještina, a njen osnivač Jigoro Kano je ostao najuticajniji majstor borilačkih vještina proteklog stoljeća.

Podijeli članak