10 fitness ciljeva koji će vas dovesti u formu

Pravi put do top forme

Ciljevi postavljeni u smislu, "ove godine želim skinuti salo", nisu dovoljno dobro precizirani i u velikoj većini slučajeva su osuđeni na propast. Fitness ciljevi postavljeni mudrije, korak po korak će voditi do popravljanja tjelesne forme, a istovremeno ispunjavanjem svakoga od njih rast će i motivacija čije je održanje krucijalno za dosezanje krajnjih zamisli.

Zbog svega toga, najbolje je nakon odluke o počeku vježbanja postaviti ispred sebe ovih deset ciljeva.

1. Deset podizanja na vratilu

Deset podizanja na vratilu zvuči kao malo za one koji već vježbaju, međutim za tijela onih koji nisu vježbali ranije probijanje te barijere označit će ogroman uspjeh. Stvar je u tome što podizanje na vratilu zahtijeva snagu ruku i leđa koja već postaje ozbiljna ukoliko se bilo ko može podići minimalno deset puta. Oni koji ne mogu napraviti nijedno podizanje, trebali bi se podići uz pomoć stolice na vratilo i prvo pokušavati što duže visiti u krajnjoj poziciji. Druga pomoć je pomoć od partnera koji može preuzeti dio tereta držeći i lagano podižući noge osobe koja se pokušava podići na vratilu.

2. Pedeset sklekova

Prilikom testova fizičke spreme za vojsku i policiju, sklekovi su neizostavni dio provjere regruta. Naravno, radi se o većem broju najčešće je to minimalnih 70. Zbog toga, za svakoga ko se uspije dovesti do nivoa da može izvesti 50 sklekova, s pravom se može reći da je u jako dobroj fizičkoj formi. Za potpune početnike, olakšani sklekovi se izvode sa koljena, a kasnije svaki "pravi" sklek bi trebao biti pravilno izveden sa rukama postavljenim u širini ramena i laktovima okrenutim prema donjem dijelu tijela, ne sa strana.

3. Trčanje 5 kilometara

Trčanje je najpoznatija i najefikasnija vježba s kojom se unapređuje kondicija. Ljudi koji su van forme, jednostavno ne mogu ni pomisliti da u kompletu istrče pet kilometara. Kada se postepeno, stotina po stotina metara i kilometar po kilometar, uspije istrčati ukupno 5 kilometara, stvari su već postale ozbiljne i napredak je više nego očit. Dok se vježbač bazirao na svoje izvedbe, paralelno se i tijelo dovodi u red i počinje izgledati mnogostruko bolje.

4. Kettlebell swing sa "zvijeri"

"Zvijer" je neslužbeni naziv najvećeg kettlebella od 48 kilograma, kog u fitness centrima vježbači obično najmanje koriste iz očitih razloga. Svi oni koji se dovedu do takvog stanja raspoložive snage i čvrstine tijela da mogu napraviti 10 zamaha s tim kettlebellom, postali su ozbiljno jaki.

5. Visiti 60 sekundi rukama zakačenim za vratilo

Sposobnost da se najprostije zakači rukama za horizontalnu šipku i visi minut ili duže, naizgled djeluje jednostavno, ali u stvari to predstavlja ozbiljan test snage i izdržljivosti mišića. Onima koji su radili na smanjenju masnih naslaga, to bi mogao biti dosta dobar uvid da li su istopili masti ali istovremeno i zadržali mišiće, što je uvijek izazovno.

6. Visiti 15 sekundi zakačenom jednom rukom za vratilo

Dok je izazov držanja dvjema rukama minut, dosta težak zadatak, 15 sekundi sa jednom rukom je dovoljan pokazatelj snage i izdržljivosti hvata, kao i stabilnosti ramena.

7. Bench potisak sa jednom i pol tjelesnom težinom

Guranje maksimale na benchu je uvijek bilo izazovno i zanimljivo pripadnicima jačeg pola. Sto kilograma je magična brojka s kojom se svi prvih nekoliko godina bore. Ipak, pravi pokazatelj raspoložive snage i velikog napretka je guranje jedne i pol sopstvene kilaže. Dakle, kada osoba od 80 kilograma barem jednom uspije gurnuti 120 kilograma, radi se o istinski snažnoj osobi.

8. Mrtvo dizanje sa dvostrukom tjelesnom težinom

Vježba svih vježbi u kojoj je uključeno kompletno tijelo, jedna je od onih gdje se mogu odvajati veće težine. Zbog toga je pravo mjerilo snage uspješno podizanje svoje dvostruke težine.

9. Deset čučnjeva sa sopstvenom kilažom na šipci

Čučanj sa sopstvenom kilažom već je sam po sebi uspjeh, dok deset ponavljanja s takvim opterećenjem predstavlja potvrdu istinskog ovladavanja tom kilažom sa sopstvenim kvadricepsima i zadnjim ložama.

10. Deset minuta vježbanja 30 jutara zaredom

Jedan od najvećih ciljeva kojima treba težiti svako ko se odvažio da krene na put popravljanja tjelesne kompozicije je taj da se dosljedno drži svoje odluke i sprovodi je u djelo. Ukoliko se već vježbanje tempira ujutro, barem u trajanju od deset minuta, dosljedno ponavljanje svakoga jutra tokom punih mjesec dana, vjerovatno je i najbolji pokazatelj uspjeha i sve to sigurno dovodi do željenog cilja.

Podijeli članak