Kada su ih otpisali zablistali su kao nikada prije

Comeback kraljevi

Lavove kakvi su oni, nikada ne treba otpisati. To su na teži način naučili svi kritičari koji su pomislili da zbog duže pauze i prilično dugog perioda vremena proteklog od njihove top forme, više neće biti u stanju prikazati fascinantni izgled kakav su imali. Ipak, ne samo da su se vraćali u nekadašnjoj formi, nego su mnogi od njih prikazali i svoja najbolja izdanja ikada što je te iste kritičare ostavljalo bez teksta.

Ovo je priča o pet najvećih bodybuilding povratnika, "comeback kraljeva". Krenimo redom.

Franco Columbu

Šta znači imati srce šampiona u grudima, Franco Columbu je pokazao cijelom svijetu svojim povratkom koji bez ikakve sumnje važi za jedan od najvećih povrataka ikad viđenih. Ovaj rođeni Italijan, kog mnogi pamte kao omiljenog trening partnera Arnolda Schwarzeneggera i njegovog najboljeg prijatelja, ne samo da se takmičio na Mr. Olympiji, već i u Word's Strongest Man šampionatu najjačih ljudi svijeta.

Upravo na jednom takvom takmičenju 1977. godine, Franco Columbu je zaradio takvu povredu noge da su ljekari smatrali da više nikada neće moći hodati. I Franco ne samo da je prohodao, nego se vratio tako žestoko da je godine 1981. postao i po drugi put Mr. Olympia!

Lee Priest

Za ime jednog od najkontraverznijih bodybuildera ikada veže se i jedan od najvećih povrataka u historiji bodybuildinga. Ovaj velikan se potpuno povukao iz takmičarskog bodybuildinga godine 2006., da bi dugih sedam godina kasnije poželio ponovo stati na binu. Spremio se i izašao na NABBA Mr. Universe i - potpuno uništio konkurenciju predstavljajući svoju najbolju formu ikada.

Victor Martinez

Ogromno poštovanje u svijetu bodybuildinga, ali i sporta općenito svojim teškim životnim putem zaradio je dominikanski as Victor Martinez. Nakon što je 2011. godine osvojio Arnold Classic u Madridu, pretrpio je tešku povredu tetive što ga je godinu dana onemogućilo da se takmiči, pa čak i da ozbiljno trenira. Nakon toga, završio je u zatvoru na služenju jednogodišnje kazne, a razlog je bio nelegalan boravak na tlu SAD-a. 

Poslije svih tih teškoća i drastičnog smanjenja obima i propasti forme, Victor Martinez je stisnuo zube i pokazao od čega je napravljen. 2013. je izašao na New York Pro i osvojio srebro, da bi odmah nakon toga ostvario veliki povratnički trijumf na Toronto Pro takmičenju.

Lou Ferrigno

Hulk lično je napravio veliki povratak koji je snažno uzbudio fanove. Nakon što je ušao u filmsku industriju Lou Ferringo se povukao iz svijeta takmičarskog bodybuildinga sa samo 23 godine. Godine 1992, sa punih 39 godina zakoračio je ponovo na Mr. Olympia binu. Dugih 16 godina ga nije bilo, a opet je bez imalo problema stajao među najboljima na svijetu. Tada je osvojio 12. mjesto, ali sam njegov povratak je bio fascinantna pojava.

Arnold Schwarzenegger

Najpoznatiji bodybuilder svih vremena Arnold Schwarzenegger, u karijeri je osvojio 7 Mr. Olympia titula. Pretposljednje njegovo zlatno takmičenje održano je godine 1975., nakon čega se Arnold sve više posvećivao glumačkoj karijeri. Tada dolazi spremanje za ulogu Conana i njegov ulazak u top formu, što mu je dalo ideju da bi se mogao još jednom okušati na bini u tim okolnostima.

Potpuno nenajavljeno je ušao u bekstejdž i izazvao šok među takmičarima. Izlazak na binu, poziranje, ocjene, sve je bilo kao prije, i te 1980. godine je osvojio svoju sedmu Mr. Olympiju. I dok su mnogi smatrali tu njegovu pobjedu previše kontraverznom nakon samo sedam sedmica priprema, Schwarzenegger je odlučio na takav, trijumfalan način objaviti svoj konačni kraj bodybuilding karijere.

Podijeli članak