Džem od 3 sastojka : Jagode, chia sjemenke i med

Ukusno i zdravo

Kada pravite vlasititi džem možete koristiti najsvježije, najslađe voće, kontrolisati količinu i vrstu zaslađivača (džemovi kupljeni u trgovini često su zasićeni rafiniranim šećerom) i prije svega, dobit ćete duboki, čisti voćni ukus džema. Za ovaj recept vam trebaju samo tri sastojka, jagode, chia sjemenke, med i 30 minuta vašeg vremena.

Ovaj džem možete mazati na hljeb, pomiješati sa jogurtom i zobenim pahuljicama, pa čak koristiti i kao punjene za palačinke. Ovaj recept je sjajan način da upotrijebite sve bobice koje ste skrivali u frižideru.
Možda vam se jede džem a daleko vam je market. Napravite domaći džem od jagoda i Chia sjemenki, i uživajte u  svim prednostima domaćeg džema bez konzervansa.

Za pripremu ovog ukusnog džema potrebno vam je:

25 jagoda ili drugog voća po vašem izboru, svježe ili zamrznute
2-4 kašike meda ili javorovog sirupa
2 kašike chia sjemenki

Dodatne potrebne namirnice:

Đumbir ili cimet
Ekstrakt vanilije ili badema
Narandža ili limun

Upute:
1. U srednjoj tavi umiješajte voće i 2 kašike meda. Pokrijte i pustite da se zagrije na srednjoj vatri, povremeno miješajući, sve dok kaša ne postane ljepljiva (oko 5 do 10 minuta za plodove, duže za čvršće voće). Nakon što je smjesa postala tečna, dovedite je do laganog vrenja i pustiti da se kuha dok se ne razgradi, oko 5 minuta. Kaša će lagano doći do određene gustine.
2. Probajte džem da biste utvrdili slatkoću. Ako poželite da je više sladak, dodajte nekoliko kašičica meda ili dodajite dok ne postignete željeni ukus.
3. Umiješajte chia sjemenke i pustite da kuha jednu minutu. Skinite sa vatre, promiješajte još jednom i pustite da se sjedini 10 minuta. Džem će dobiti još više na gustini dok se hladi. (Ako vam se čini rijetko dodajte još 1 kašiku Chia sjemenki, promiješajte, a zatim neka odstoji dodatnih 10 minuta.)
4. Premjestite džem u frižider ili ga zamrznite do 2 mjeseca. Uživajte !

Podijeli članak