4 greške koje muškarci i dalje prave u teretani

Zbog toga su mali i slabi

Iskustvo i edukacija su ključ uspjeha u izgradnji tijela i razvoju snage kako kod takmičara, tako i kod samih rekreativaca. Međutim, neke stvari teško izbacuju iz glave i oni koji imaju višegodišnje iskustvo u vježbanju s tegovima. Vjerovatno su baš te stvari i direktni razlozi zašto nikada nisu napravili velike uspjehe uprkos tolikim litrima prolivenog znoja.

Radi se o četiri ključna razloga o kojima bi ozbiljno trebao razmisliti svaki vježbač.

Vječno tragaju za većim kilažama na osnovnim vježbama

Težiti stalnom napretku, razvoju snage i sposobnosti za vježbanje sa što većim kilažama na benchu, čučnju ili mrtvom dizanju, jeste vrlina, ali mnogima istovremeno i ograničavajuća okolnost. Ako bi razmislili o bodybuilding profesionalcima, koliko njih izvodi bench potisak, čučanj ili mrtvo dizanje sa samo kratkim serijama? Nijedan. Upravo tu i jeste ključ. Za poticanje rasta mišića, važno je kvalitetno pogoditi svaki njegov dio, od punog istezanja do potpune kontrakcije, svaki centimetar pokreta je važan i tako pravilno vježbanje prosto nije moguće samo sa 3 ili 4 ponavljanja gdje se cijelo tijelo trudi da preživi pokret.

Izvode akrobacije

Biti inovativan u teretani je odlična stvar, ali prave stvari obično izmisle samo pravi majstori koji kroz dugo iskustvo i uspješan rad shvate da je moguće malo bolje prilagoditi određenu vježbu. Međutim, danas postoje društvene mreže spremne da "lajkovima" nagrade svaku vratolomiju, koliko god ona bila nerazumna sa strane funkcionalnosti, pa čak i opasna jer zbog nikakve koristi pod rizik stavlja sav napravljeni napredak pa čak i možda godine oporavka od eventualnih povreda.

Nerazumna mržnja prema Smith mašini

Smith mašina nije "hardcore" kao slobodni tegovi, Smith je za žene, Smith je za slabiće koji ne mogu vladati sa šipkom - sve tu to komentari rezervisani za sjajnu spravu koju koriste i najveći i najjači profesionalci. Činjenica jeste da ograničava prirodnu kretnju, pa u nekim slučajevima stavlja i zglobove i kičmu pod izazov, ali određene vježbe je zaista odlično raditi na ovoj spravi. Kada je ne omalovažavaju Ronnie Coleman, Dorian Yates, pa čak i strongman Zydrunas Savickas, zašto bi drugi?

"Guranje" maksimala bez pravog razloga

Dan prsa, omiljeni dan u sedmici, teško da može proći bez većine onih koji jednostavno moraju doći do svog maksimuma na svakom treningu te mišićne grupe. Štaviše, uz takve obično i spotter odradi žestoku seriju uspravnog veslanja dok pokušava podići teg i pomagati svom kolegi da odradi seriju dvostruko dužu nego što stvarno može. Čini se da većina zaboravlja na važnost većeg broja ponavljanja za postizanje mišićne hipertrofije, što bi svima trebao biti primarni cilj. Guranje maksimalnih težina bi trebalo biti svakoga puta izvođeno samo sa pravim razlogom, kao što je probijanje granica samo kada je sve potpuno spremno za to, a takve okolnosti se sigurno nikome ne mogu poklopiti baš na svakom treningu.

Podijeli članak