Na vrlo jednostavan način možete sebi produžiti život - promjenom prehrambenih navika. Sve više istraživanja pokazuje da je prehrana važan pokazatelj koliko dugo ćete živjeti i hoćete li razviti hronične bolesti koje skraćuju život.
Jedite ove namirnice i živjet ćete duže!
Za dug i zdrav životDonosimo vam 5 namirnica koje biste trebali početi jesti već danas ako želite živjeti duže.
Orašasti plodovi
Dobra vijest za sve ljubitelja orašastih plodova je da vaša omiljena grickalica produžuje život. Dvije studije sveučilišta za javno zdravstvo na Harvardu otkrile su da što više ljudi jedu orašaste plodove to im se više smanjuje rizik od rane smrti. Samo pazite da ne pretjerate jer previše orašastih plodova može biti štetno. Istraživači predlažu da dnevno pojedete samo jednu šaku bilo kojih orašastih plodova.
Cjelovite žitarice
Dobro znate da u bijelom hljebu nema hranjivih tvari, ali jeste li znali da vam i skraćuje život? Nekoliko studija pronašlo je vezu između punozrnog hljeba, tjestenine i ostalih proizvoda od cjelovitih žitarica sa dužim životom. Prema studiji objavljenjoj u časopisu JAMA International Medicine, svakih dodatnih 30 grama cjelovitih žitarica smanjuje rizik od smrti za 5 posto, a smrt uzrokovanu srčanim bolestima za 9 posto. Počnite obraćati pažnju na hljeb koji odabirete. Na njemu bi trebala biti oznaka da je proizveden od 100 postotnih cjelih žitarica.
Začinjena hrana
Počnite jesti ljutu hranu jer istraživanje pokazuje da začinjena hrana pomaže očuvati zdravlje. Studija provedena na više od 450.000 Kineza pokazala je da su oni koji su jeli začinjenu hranu 6 ili 7 puta sedmično imali 14 posto manji rizik od smrti od onih koji su jeli začinjenu hranu jedan ili manje puta sedmično.
Morska trava
Evo vam dobar razlog da večeras pojedete sushi ili naručite salatu sa morskom travom. Više od 1.000 studija potvrdilo je da morska trava smanjuje upale, poboljšava imunitet i usporava razvoj raka. Osvrt na ove studije, objavljen u izvješću The Japanese “Longevity” Dietary Constituent, objašnjava zašto Japanci imaju najduži životni vijek.
Riba
Riba se oduvijek smatrala hranom za mozak. Istraživanja pokazuju da karotenoidi iz ribe štite od razvoja neuroloških bolesti. Osim toga, omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u lososu, cijelo tijelo održavaju mladim – studija sveučilišta Ohio State otkrila je kako omega-3 značajno smanjuje upalu, stanje koje je povezano sa svime, od alergija do raka, bolesti srca i Alzeheimerove bolesti.