8 simptoma koje žene ne smiju zanemariti

Velika opasnost

Vaše tijelo se uvijek mijenja ali ponekad promjene koje vam izgledaju sasvim normalno mogu upućivati i na najgoru bolest.

Bitno je obratiti pažnju na svoje tijelo tako da možete primijetiti kada nešto nije u redu, upozorava portal WebMD. Novi simptomi mogu ukazivati da se nešto promijenilo u vašem tijelu.

1. Promjene na dojci

Većina kvržica ne mora biti rak dojke, ali bi svakako trebale posjetiti doktora da provjerite. Posjetite ga ako uočite i ulegnuće kože, bradavice koje se okreću prema unutra, iscjedak iz bradavica, crvenilo te ljuštenje bradavice ili kože na grudima. Da bi vaš doktor pronašao uzrok simptoma, obavit će fizički pregled i postaviti vam nekoliko pitanja, a mogući su i testovi poput mamografije ili biopsije.

2. Nadutost

Sve žene su sklone nadutosti, kaže dr. Marleen Meyers, onkologinja na NYU Langone Medical Center, zato je uredu pričekati sedmicu ili dvije kako bi vidjeli hoće li se nadutost povući. Ako vam se nadutost ne povuče, ili ako počnete gubiti kilograme i krvariti, posjetite doktora. Stalna nadutost ponekad može značiti rak jajnika, a dijagnosticiranje uzroka problema uključuje pregled zdjelice, krvne pretrage, a nekad i ultrazvuk.

3. Krvarenje između menstruacija

Ako još uvijek imate menstruaciju, obavijestite svog doktora ako uočite krvarenje između dvije menstruacije. Krvarenje koje nije dio vašeg uobičajenog mjesečnog ciklusa može imati mnogo uzroka.
Krvarenje nakon menopauze nikada nije uobičajeno, zato u tom slučaju odmah obavijestite svog doktora.

4. Krv u mokraći ili stolici

Posjetite doktora ako krvarite iz dijela vašeg tijela za koji to nije uobičajeno, pogotovo ako krvarenje traje više od jednog ili dva dana. Krvavoj stolici često su uzrok hemoroidi, ali može biti i simptom raka debelog crijeva. Krvavi urin obično je prvi znak raka mokraćnog mjehura ili bubrega, upozorava dr. Herbert Lepor, urolog, NYU Langone Medical Center

5. Žgaravica

Previše hrane, alkohola ili stresa može uzrokovati žgaravice. Dr. Meyers sugeriše da promijenite svoju prehranu kroz sedmicu ili dvije kako biste vidjeli jesu li se simptomi povukli. Ako to ne pomogne, obratite se svom doktoru. Žgaravica koja ne odlazi ili se pogoršava mogla bi značiti karcinom želuca, grla ili jajnika.

6. Groznica

Groznica koja ne prolazi i ne može se objasniti može značiti nešto jako loše a to je leukemija ili druga vrsta raka krvi. Vaš bi doktor trebao uzeti pojedinosti o vašoj medicinskoj historiji i provesti fizički pregled kako bi provjerio uzrok.

7. Umor

Umor je čest pratitelj u našim životima, ali ekstremni umor koji nikako ne prolazi nije normalan. Razgovarajte sa svojim doktorom ako vaš umor ne prolazi ili ako imate druge simptome, poput krvi u stolici. Vaš će doktor trebati odraditi potpunu anamnezu i krvne pretrage.

8. Promjene na koži

Promjena veličine, oblika ili boje mladeža ili nekog drugog dijela vaše kože uobičajeni je znak raka kože. Posjetite svog doktora za temeljiti pregled i biopsiju (prema potrebi) jer melanom nije jedini oblik raka kože.

Podijeli članak