6 vježbi za trening s gumom - Fat Transporter

Otopite višak kilograma

Gume različitih veličina i težina u posljednje vrijeme vrlo su popularan, ali ne dovoljno iskorišten rekvizit. Možete li uopšte zamisliti da vam jedna obična guma može zamijeniti teretanu i koristiti kao jedini (besplatni) rekvizit u treningu s kojim ćete odraditi trening cijelog tijela?

Trening s gumom aktivirat će vam više mišićnih skupina prilikom izvođenja bilo koje vježbe, a samim time i osigurati veliku kalorijsku potrošnju. Osim što će vam pomoći pri mršavljenju i gubitku masnog tkiva, unaprijedit će vaše funkcionalne i motoričke sposobnosti, ojačati mišiće trupa i najviše razviti vašu snagu.

1. Okretanje gume

Ovo je klasični pokret koji je najsnažniji svjetski čovjek učinio poznatim. Vježba je za ljude koji trebaju eksplozivnu moć. Ovo je jedna od najboljih vježbi za sportaše kao što su igrači nogometa i hrvači. U početnoj poziciji stanite skroz do gume, spustite se u čučanj s ravnim leđima i postavite prste ispod gume. Maksimalno, koristeći snagu cijelog tijela, krenite prema gore i snažno okrenite gumu.

2. Sklekovi na gumi

Postavite stopala na gumu, a ruke na pod. Pripazite da nema uvijanja u donjem dijelu leđa te se spuštajte prsima do poda. Ovom vježbom ćete aktivirati triceps, ramena i prsa, ali i cijeli torzo.

3. Skok na gumu

Iz pozicije čučnja skočite na gumu i odmah amortizirajte skok do čučnja. Na isti način se vratite u početnu poziciju. U ovoj vježbi dominantna je aktivacija mišića nogu.

4. Mrtvo dizanje gume

Stanite unutar gume i rukama uhvatite unutrašnji rub gume. Postavite tijelo u početnu poziciju mrtvog dizanja i polako i kontrolisano izvodite vježbu. S mrtvim dizanjem aktivirat ćete skoro cijelo tijelo, ali dominantno aktivirate gluteus i leđa te zbog specifičnog hvata mišiće podlaktice.

5. Farmer Walk

Stanite unutar gume i odradite mrtvo dizanje. Kada dođete u stojeću poziciju, krećite se prema naprijed držeći gumu oko sebe. Ovom vježbom ćete aktivirati cijelo tijelo, a najviše mišiće trupa, podlaktice i trapez.

6. Leg press sa gumom

U početnoj poziciji lezite na leđa, a noge postavite na gumu koja je pod uglom u odnosu na vaše tijelo. Povlačite koljena prema prsima, a zatim se nogama odgurnite prema naprijed. Ukoliko vam je guma prelagana, odradite istu vježbu samo s jednom nogom. U ovoj vježbi dominantna je aktivacija mišića nogu.

Podijeli članak