Ono što maslačak sve liječi ni jedan lijek ne može

Super biljka

Maslačak se koristi za liječenje bolova u mišićima, gubitka apetita, uznemirenog trbuha, bolova u zglobovima, ekcema i modrica. Također povećava proizvodnju urina i služi kao laksativ za povećanje pokreta crijeva.

Mnogi od nas kao djeca otpuhivali su sjemenje ovog cvijeta na sve četiri strane svijeta. Popularnom maslačku latinski je naziv Taraxacum officinale, a potječe iz Europe i sjeverne Azije. Malo ko je upoznat s mnogim ljekovitim svojstvima maslačka. Do donedavno se smatralo da su cvjetovi iznimno ljekoviti, no sada znamo da je ljekovit i korijen maslačka koji se koristi za liječenje raznih oblika raka.

1. Štiti kosti

Kalcij je najbogatiji mineral u tijelu, a maslačak sadrži 10 posto vaše dnevne vrijednosti. Kalcij se pohranjuje u strukturi kostiju i zuba. Koristi se za prijenos živaca, zgrušavanje krvi, izlučivanje hormona i kontrakciju mišića.

2. Bogat je vitaminom K

Vitamin K je esencijalni vitamin topljiv u mastima koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i srca. Maslačci sadrže više od 500 posto svoje dnevne vrijednosti. To čini maslačak izvrsnim u sprečavanju nedostatka vitamina K. Vitamin K je glavni vitamin koji je uključen u mineralizaciju kostiju i zgrušavanja krvi - u stvari, vitamin K gradi kosti bolje od kalcija!

3. Čisti jetru

Uloga naše jetre je proizvodnja žuči koja pomaže enzimima u organizmu da razbiju masti u masne kiseline - i da filtriraju i detoksiciraju našu krv. Jetra također ima nevjerojatnu sposobnost razbijanja i pohranjivanhja aminokiselina, sintetizira i metabolizira masti i holesterol, pohranjuje glukozu i reguliše naše unutrašnje funkcije. Vitamini i hranjive tvari prisutni u maslačku pomažu očistiti našu jetru i održavati ih zdravim.

4. Pomaže u brobi protiv dijabetesa

Čak i sok od maslačka pomažu ljudima s dijabetesom stimulirajući proizvodnju inzulina iz gušterače i održavajući nizak nivo šećera u krvi. Ako naša gušterača ne proizvodi odgovarajuće količine inzulina, ili ako naše stanice ne mogu ispravno procesirati inzulin, to rezultira dijabetesom. Budući da glukoza nije ispravno iskorištena, nakuplja se u krvotoku i rezultira visokim nivoom glukoze u krvi ili nivoa šećera.

5. Bori se protiv infekcija kože

Mliječna bijela supstanca koju dobijete na prstima kada razdvojite stabljike maslačaka zapravo je super za vašu kožu! Bijesa primjesa od stabljike maslačka je izrazito lužnata, a ima insekticidna i fungicidna svojstva.

6. Bogat je antioksidansima

Druga važna korist maslačak je njegova visoka antioksidacijska svojstva. Antioksidansi su tvari koje pomažu u sprečavanju određenih vrsta oštećenja stanica, posebno onih uzrokovanih oksidacijom. Tijelo koristi antioksidante za borbu protiv oštećenja slobodnih radikala, što je vrlo opasno za tjelesna tkiva i povezano je s rakom i preranog starenja.

7. Bogat je vlaknima

Čaj od maslačka i biljka kao dodatak hrani ima puno vlakana, što ih čini korisnim za probavu i zdravlje crijeva. Vlakna su odgovorna za brzo kretanje hrane kroz probavni trakt, pomažući im optimalno funkcionisanje. Visoka vlakna također smanjuju rizik od pretilosti, bolesti srca i dijabetesa. Neke studije pokazuju da žene s PMS-om ili oni koji su u menopauzi mogu doživjeti neko olakšanje od simptoma s onosom visokih vlakana.

8. Služi kao diurektik

Korijen maslačka ima prirodni diuretski učinak, što vašoj jetri omogućuje brže uklanjanje toksina. Također pomaže ojačati imunološki sistem, uravnotežiti nivo šećera u krvi, ublažiti žgaravicu i ublažiti probavne probleme. Budući da maslačak pomaže u smanjenju mokraćne kiseline i stimuliše proizvodnju urina, korisno je za borbu protiv bakterijskih infekcija unutar probavnog trakta i reproduktivnih organa.

Podijeli članak