Evo šta olimpijci iz Pyeongchanga jedu za doručak

Kako se oni hrane?

Doručak je najvažniji obrok u danu, pogotovo ako ste olimpijac. Tim USA isporučio je 85 paleta hrane od stotinu kilograma Pyeongchangu, u Južnoj Koreji, kako bi sportaši imali dovoljno goriva kako bi osvojili visoko mjesto na Zimskim Olimpijskim igrama 2018. godine. Tim je također doveo četiri sportska nutricionista koji savjetuju sportaše dok treniraju - koliko će energije izgubiti, te koju hranu trebaju jesti prije natjecanja.

Kada se radi o doručku, svaki od njih ima jedinstvenu obuku o tome kako započeti dan. Klizači i skakači moraju biti lakši i slabiji jer njihov performans zahtijeva da što brže i lakše prođu kroz zrak.
S druge strane, vozači boba i sličnih sportova moraju biti teži, jer veća težina čini njihove sanke bržim za klizanje stazom. Evo šta jedu olimpijci u Pyeongchangu, kako bi započeli svoj dan sa više energije.

1. Lindsey Vonn (alpsko skijanje)

33-godišnja, četverostruka Olimpijka ima dvije medalje, pa je sigurno da zna kako se gorivo povećava. Njen osobni kuhar rekao je za magazinu Women's Health Magazine da je njn omiljeni doručak kajgana s crvenom paprikom, lukom, gljivama, špinatom, češnjakom, i vrućim umakom od Cholula i korijandom. Ona nekad pojede i zobene pahuljice ako je bio naporan trening.

2. Chloe Kim (snowboarding)

Chloe Kim, 17, je prepunila naslovnice od prvg Olimpijskih igara zbog svojih opuštajućih prehrambenih navika. U ponedjeljak između druge i treće vožnje na polufinalu, snowboarderka je tweetovala: "Htjela sam pojesti sendvič za doručak, ali moja tvrdoglava samouprava mi je zabranila i sad sam gladna." Osvojila je zlatnu medalju uprkos nedovršenom sendviču. Kim je rekla da za doručak jede čokoladne palačinke, keks, tost i sir.

3. Adam Rippon (klizanje)

Adam Rippon, 28 godina, ove godine učestvuje prvi put na Olimpijskim igrama. Rekao je da je njegov omiljeni doručak zobene pahuljice sa bademovim mlijekom, jer ih lako naći gdje god da se nalazi u svijetu. On živi za kapučino ili caffe late ujutru.

4. Shaun White (snowboarding)

Ovaj crvenokosi 31-godišnjak opisao je jako specifično svoj doručak prije treninga, kada je rekao Svjetskom Odboru da voli pojesti jaja i sve što mu je na dohvat ruke. Rekao je da obično ima samo doručak i večeru jer je jako vezan za svoj snowboard tokom cijelog dana.

5. Jessie Diggins (skijaško trčanje)

Jessie Diggins je ovo drugo takmičenje na Olimpijadi. Skijaši trebaju da unose mnogo kalorija, jer njihov sport zahtijeva intenzivnu snagu ruku i nogu. Za doručak, Jessie često jede suhe zobene pahuljice, jednu šolju bobičastog voća, pola šolje jogurta s orasima i medom i jedno prženo jaje. Također voli francusku tost ili palačinke s maslacem od kikirikija, bananama i orasima. Ona svakog jutra ujutro pije  kafu i hidrira se vodom i čajem.

6. Chris Mazdzer (sankanje)

Chris Mazdzer (29) treba puno da jede, jer što je jači, to će brže njegove sanke letjeti niz stazu. Voli da jede omlet s lukom, biberom, gljivama i špinatom. Povremeno pojede dimljeni losos i avokado sa pahuljicama, jogurtom i malo meda.

7. Meghan Duggan (hokej)

Hokejašica Meghan Duggan započinje svoj dan sa nekoliko jaja, grčkim jogurtom, zobenim pahuljicama, voćem i puno kafe. Ona također voli orašaste plodove, banane i tost. Spomenula je da ona i njene suigračice vole gledati segment kuhanja na The Today Showu.

8. Alexa Scimeca Knierim (klizanje parova)

Alexa Scimeca Knierim natječe se sa suprugom Chrisom i teška je samo 46 kilograma. Na dan takmičenja za doručak jede banane, puter od kikirikija, zobene pahuljice, čašu mlijeka, a ponekad popije malu šolju kafe. U danima kada trenira jede malo više - krišku hljeba s puterom od kikirikija, banane i bjelance. Izjavila je za InStyle: "Uvijek pijem čašu mlijeka ujutro i naveče. U jutarnjim satima kafu i puno vode."

9. Erin Hamlin (sankanje)

Četverostruka olimpijka Erin Hamlin jede obilan doručak kako bi bila teža i kako bi imala što bolji nastup. Tokom treninga jede hladno rezano meso, dva ili četiri kuhana jajeta, hljeb i narandže ili banane ", rekla je za Cosmopolitan.

10. Ashley Caldwell (skijanje slobodnim stilom)

Dvostruka Olimpijka Ashley Caldwell jede dva jajeta, špinat i sir na tostu. Kofein uzima iz  kafe ili čaja, i  dodaje proteinski prašak u kafu kao kremu.

11. Aja Evans (bob u paru)

Tipičan doručak 29-godišnje Aje Evans sadrži zobene pahuljice, tost, jaja, slaninu i voće. Također voli napraviti svoje proteinske grickalice za dodatno gorivo. "Koristim zobene pahuljice, puter od kikirikija, malo meda, protein u prahu, tamnu čokoladu i zdrobljene bademe, a ponekad i sušene brusnice i sve to pomiješam i oblikujem u male kuglice", rekla je za Bon Appetit.

12. Brianna Decker (hokej)

Brianna Decker prati svoje zalihe hrane prije nego što odluči što će pojesti za doručak. Ona voli jaja s povrćem i pršutom, piletinom ili odrezak od noć prije, jede i bobičasto voće i banane. Nakon jutarnjih treninga na hokejaškom terenu ili u teretani, pije proteinski šejk kako bi joj se oporavili mišići.

13. Kelly Clark (snowboarding)

Kad je kod kuće, 34-godišnja Kelly Clark svakodnevno pije prirodne sokove. Na dan natjecanja odlučuje se za smoothie koji joj daju sve potrebne vitamine i minerale u jednostavnom obliku. Ako želi pojesti nešto jače, napravi jaja ili tost sa šunkom.

14. Elana Meyers Taylor (bob)

Elana Meyers Taylor smanjuje holesterol tako što jede bjelanca. Jede povrće poput paprike, špinata i gljiva. Također voli da pojede zobene pahuljice sa bobičastim voćem

Podijeli članak