Haris Hajradinović: Volim vježbe eksplozivnosti

Fudbaler NK Osijek

Haris Hajradinović od dječačkih dana svoje vrijeme posvetio je fudbalu. Govoreći o fudbalu i ishrani jednog profesionalnog fudbalera, Hajradinović je u razgovoru za Body.ba istakao da su najteži treninzi bili u Belgiji, i da najviše voli iskoristiti vrijeme između treninga za spavanje.

Bivši mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, Hajradinović je rekao da je sretan i zadovoljan u Osijeku i da kao i svaki fudbaler sanja nastup za državni tim.

1. Možeš li nam opisati jedan tvoj dan, kako se hraniš i kako treniraš?

"Ustajem oko 8 sati i doručkujem, to su uglavnom pahuljice ili tost. Nakon toga slijedi trening, a poslije treninga ručak putem kojeg unosim ugljikohidrate. Jedem meso, salate, supe i drugu laganu hranu. Odmaram se oko 2-3 sata, što iskorsitim nekad za spavanje jer se tako najbolje odmorim za drugi trening. Drugi trening odradim sat vremena, tad se zagrijavam, radim vježbe snage, nogo-tenis, kako bi mogao ući spreman."

2. Da li klub u kojem treniraš zabranjuje određene proizvode?

"Pa naravno da svaki profesionalni klub ima neke svoje zakone. Preporučeno je da se ne koriste gazirana pića, alkohol, cigarete i naravno jesti manje slatkog jer sve to utječe na fizičku spremu."

3. Igrao si u Norveškoj, BiH, Slovačkoj, Belgiji. Možeš li napraviti usporedbu treninga u ovim zemljama?

"Bio sam slučajem okolnosti u te četiri navedene zemlje. Mogu reći da se najjače radilo u Belgiji jer je to liga gdje sam prošao sve i svašta. Najteže mi je bilo u Belgiji, a u ostalim ligama u kojima sam bio je sličan rad."

4. Po tvom mišljenju, šta je najvažniji dio treninga kod profesionalnog fudbalera?

"Mislim da sve počinje od treninga i načina življenja - sportskog života, spavanja, odricanja, ishrane - jer su to sve bitni faktori koji utječu na fizičku spremu nogometaša. Također bez privatnog rada nema napretka. To bi sve istakao, jer talenat je jedno a nadogradnja samog sebe sasvim drugo."

5. Kako izgleda tvoja ishrana kao jednog profesionalnog fudbalera u pripremnom periodu?

"Što se tiče ishrane, jedem tjesteninu, piletinu, teletinu, kuhani krompir i ribu bar jednom sedmično jer je dobra za kosti. To je hrana koju uglavnom jedem jer sadrži dosta proteina, i daje mi energiju. Jedem tri puta minimalno, nekad i više jer sve zavisi kako mi se tijelo osjeća i koliko traži. Pijem dosta vode, a gazirana pića ne pijem. Ponekad popijem i proteinski šejk."

6. Kondicija je veoma važna za fudbalere, na koji način treniraš za bolju kondiciju?

"Radim sprineteve 2-3 puta sedmično od 20-30-50-100 metara. Volim da radim vježbe eksplozivnosti kao što su merdevine, skokovi, slalomi između žabica ili štapova. Moram priznati da su mi najdraže vježbe koje radim sa loptom jer se na taj način mogu najbolje spremiti za jedan na jedan i za dva na dva. Najbolje vježbe se rade na terenu sa loptom ili bez nje. Ne koristim puno teretanu - jednom ili dva puta sedmično. Praktikujem vježbe snage prije ili poslije treninga 3-4 puta sedmično, što mi pomaže za bolju fizičku spremnost."

7. U kojem klubu se vidiš nakon isteka ugovora sa NK Osijekom, i da li očekuješ poziv novog selektora?

"Nemam to stvarno u podsvijesti, niti se opterećujem time gdje ću igrati. Moje je da pokažem dobre igre tu gdje jesam, u Osijeku, i onda ćemo vidjeti šta život i karijera nosi dalje. Kao i svaki fudbaler, tako i ja sanjam nastup za državni tim."

Podijeli članak