Savjeti šampiona koji će vas dovesti do zvijezda

Kada najjači savjetuju

U svijetu bodybuildinga IFBB PRO takmičari su glavni momci, a oni koji zakorače na najveću binu i takmiče se barem jednom za titulu Mr. Olympia važe za samu elitu ovoga sporta. Samim tim, niko od njih nije kompetentniji da daje savjete o odlučnosti i borbi sa preprekama pa i samim sobom, kako bi na kraju postigli svoje ciljeve.

Nekoliko šampionskih savjeta, ljudima širom svijeta dao je profesionalni bodybuilder Amit Sapir koji se 2011. godine takmičio u bodybuilding 212 kategoriji na čuvenoj Mr. Olympiji. Šta i zbog čega to savjetuje, pročitajte u nastavku.

1. Stalno držite indeks tjelesne masnoće ispod 10%

"Jedite dovoljno da dobijate mišiće, ali ne da povećavate masne naslage. Što ste u boljoj formi van sezone, to je bolje. Nemojte ići na 101% tjelesne masti jer to ometa sposobnost nabacivanja nove čiste mišićne mase. Ostajanjem u liniji poboljšava se osjetljivost na inzulin, ukupno zdravlje i omogućava održanje discipline i fokusa važnih za pravljenje dobrih odabira namirnica za omogućavanje rasta."

2. Trenirajte žešće u svojim mlađim godinama

"Ojačajte na velikim složenim pokretima i radite ih što češće vam to trening omogućava. Ne mogu vam opisati koliko mi nedostaju dani kada mi je tijelo omogućavalo da radim čučnjeve skoro svakoga dana, da radim mrtva dizanja tri puta sedmično, i da guram na benchu ili iznad glave svaki dan i da i dalje postajem sve veći i jači. Te godine su kreirale moj izgled, moju mogućnost da treniram žestoko svakoga dana i snagu koju sam tada razvio služi me sve do dana današnjeg. Kada ste mladi i svježi, vaše tijelo je sposobno da se oporavlja brže. Da sam samo imao to znanje tada, od 18. do 28. godine bio bih nepobjediv."

3. Ne slušajte hejtere

"Od dana kada sam se počeo baviti bodybuildingom znao sam da ću biti na Olympia bini. To je bio moj cilj. Rekao sam to svima koji su htjeli slušati, i također onima koji nisu toliko željeli čuti. Čak ne bih ni mogao nabrojati koliko puta sam čuo: 'Ti si samo 162 cm visok, to je prenisko', 'nemaš genetiku', 'uništit ćeš zdravlje', 'nećeš moći imati djecu'. Usput, imam dva predivna momčića i zdrav sam kao konj. Svakoga puta sam imao isti odgovor: 'Samo me gledaj'. Dokazivanje tim ljudima da su u krivu bio je jedan od najznačajnijih motiva tokom moje karijere."

4. Naučite se vraćati jači nakon poraza

"Nije bit u tome koliko jako možeš udariti, bit je u tome koliko možeš podnijeti i nastaviti se kretati naprijed. Ne postoji istinitiji kliše kada je u pitanju sport kakav je bodybuilding. Ja sam završio posljednji na svom drugom pro šou, a bile su to najnapornije pripreme koje sam ikada imao, dao sam cijelu svoju dušu. Osvajanje posljednjeg mjesta bio je vjerovatno jedini trenutak u mojoj karijeri kada sam htio ostaviti sve i naći pravi posao. Pričao sam sa svojim najbližima i oni su me odgovorili od toga.

Vratio sam se i radio čak žešće za svoj naredni šou - na kom sam se kvalifikovao za Mr. Olympiju, svjetski vrhunac u bodybuilding standardima. Sjećam se razmišljanja da me Bog testira da vidi koliko to stvarno želim. Ne možete nokautirati osobu koja nastavlja ustajati, a ako želite pravu šansu u ovom sportu, morate naučiti imati kapacitet i da padate i da se podižete. Sve dok vam je to uredu, vaš san će ostati živjeti. Pad ne znači kraj. Odustajanje znači."

5. Sanjaj veliko ali budi pametan

"Nadaj se najboljem ali pripremaj se za najgore. Kada pokušavaš dostići cilj, toliko velik i težak za dostizanje, to također znači da se izlažeš šansi da stvari krenu pogrešno. U sportu gdje novac nije odlučujući i gdje postoji mnogo rizika po zdravlje, bilo bi pametno imati mrežu spasa. Viđao sam ljude koji rizikuju i gube svaki dolar koji su imali i završavaju u bolnici bez novca da plate liječenje. Sanjaj veliko, ali budi pametan i uzmi u razmatranje i najgori mogući scenario."

Podijeli članak