Kako pravilno nanijeti parfem?

Gdje griješite?

Nagrađivani francusko-armenski nos koji stoji iza sofisticiranih parfema kao što su Christian Dior Eau Noire i Carven Le Parfum. Svoje skupocjene parfeme nerijetko držimo na policama u kupatilu, međutim vodena para može suzbiti svježinu parfema.

Zbog sitnih grešaka koje radimo u neznanju, možemo pokvariti svoje mirisne note. Zato donosimo trikove kako ih izbjeći ili popraviti.

Nemojte trljati, samo našpricajte

Kao što smo naveli ovo je velika greška koju svi radimo, i to obično nesvjesno. Zašto je to tako? Trenje koje nastaje trljanjem zagrijava kožu koja proizvodi prirodne enzime koji mijenjaju miris. Kurkdjian objašnjava da zagrijavanjem, primjerice, cvjetnih tonova, gubi se njihova svježina. Kako biste sačuvali integritet vašeg mirisa, nakon što našpricate parfem, spustite oba zapešća lagano i dopustite da tekućina potone.

Parfeme držite na posebnim mjestima

"Parfemi ne vole odlazak iz hladnog na toplo," napominje Kurkdjian. Takve nagle promjene u temperaturi stvaraju neočekivane hemijske reakcije prirodnih sastojaka te tako brže iscrpljuju parfem.

"Nikada ne biste ostavili bocu šampanjca na suncu," istaknuo je te dodaje da je najbolje mjesto za pohranu parfema kutija u kojoj je parfem izvorno došao te sobna temperatura.

Ako želite ići i korak dalje, razmislite o njemu kao podrumskom vinu: "Poznajem ljude koji u hladnjaku spremaju jednu ili dvije boce svojih mirisa," zaključio je.

Najbolji parfemi dolaze u malim pakovanjima

Parfem se treba iskoristiti brzo jer kisik, prirodni neprijatelj parfema, polako raspada molekule mirisa mijenjajući njihov sastav. U slučaju da svakodnevno koristite svoj parfem, bočica od 6.8 mililitara neće promijeniti sastav, ali u svim ostalim slučajevima treba preferirati manja pakovanja, od 1.2 do 2.4 mililitra. Parfemi mogu ostati svježi do tri mjeseca. Ako imate veliku bočicu parfema, možete dio preliti u drugu bočicu i držati je u frižideru kako bi spriječili mijenjanje sastava.

Kada sumnjate, koristite glavu (ili kosu)

"Parfemi ne traju dugo na suhoj koži," kaže Kurkdjian, što sugeriše ili popratni losion za tijelo ili hidratantnu kremu kako bi se spriječile bilo kakve mirisne smetnje tamo gdje stavljate parfeme. "Nemojte ga prikrivati ​​svojom odjećom," ističe on, umjesto toga ciljajte područja izložena zraku: pulsne tačke na vratu, zglobovi ili unutrašnjost koljena.

Jedina iznimka je, međutim, ako ste u jako vrućoj klimi – onda je najbolje ne stavljati ​​parfem izravno na vaše tijelo. "Jer znoj, prirodna ulja kože može uništiti vaš parfem brže," zaključuje.

Podijeli članak