Prerađena hrana generalno spada među najlošije moguće odabire za ishranu, pa svaki stručnjak i fitness profesionalac svoje obroke bazira isključivo na zdravim i neprerađenim namirnicama. Međutim, kako je prerađena hrana toliko rasprostranjena, a ujedno i tako ukusna, prosto je nemoguće izbjeći njen svaki oblik.
5 namirnica koje treba uvijek izbjegavati
Najgore od najgoregZbog toga bi trebalo znati koje namirnice su najgore od najgorih, odnosno koje trebamo uvijek izbjegavati ukoliko želimo ostati zdravi i spasiti dobru tjelesnu formu. U tom pogledu pet namirnica čini "crnu listu".
Margarin
Margarin je proizvod napravljen na bazi transmasnih kiselina, a te "trans masnoće" dobro su poznate kao nešto najnezdravije što se može unijeti u organizam. Uzrokuju začepljenje arterija, ograničavaju protok krvi i dovođenje kisika do srca i ostalih organa, te odavno su prepoznate kao uzročnih srčanih problema.
Prerađeni mesni proizvodi
Prerađeni mesni proizvodi naizgled mogu djelovati kao dobri izvori proteina, ali u stvari takvi proizvodi su spoj cijelog niza problematičnih elemenata koje je u ishrani mnogo bolje izbjegavati. Salame, hrenovke, kobasice, sudžuke, sve su to proizvodi koji sadrže mnogo nezdravih masnoća, ogromne količine soli i nitrate koji začepljuju arterije i povećavaju nivo šećera u krvi. Tolike količine soli povećavaju krvni pritisak, a kompletan uticaj ovog tipa proizvoda se "proslavio" s tim što su i istraživanja potvrdila da stvarno doprinose razvoju karcinoma i bolesti srca.
Konzervirana hrana
Supstanca koju sadrži konzervirana hrana spada među izrazito opasne po ljudsko tijelo. Radi se o spoju bisfenol A (BPA), koji ometa regulaciju hormona i koji je istraživanjima dokazan kao uzročnik mutacije jajnih ćelija kod žena što je dovedeno u vezu sa problemima začeća. To nije sve, jer isti spoj može voditi i do još većeg problema u vidu razvoja karcinoma dojke, a stoji i iza pojava ranog puberteta i pretilosti.
Gazirana pića
Ljudi koji piju gazirana pića zasigurno nikada ne bi uzeli same tolike količine šećera i pojeli ih, budući da to i njima samima djeluje potpuno nenormalno i nezdravo. Bilo kako bilo, mnogo je onih koji piju i više od jedne limenke dnevno, a čak postoje i ljudi koji piju litar ili dva gaziranih pića dnevno. Ono što treba znati je da višak unesenog šećera tijelo pohranjuje u obliku masnoće, uz to izazivajući dijabetes, povišen krvni pritisak i još čitav niz problema.
Umjetni zaslađivači
Pokušaj izbjegavanja unosa suludo velikih količina šećera rezultirao je širokom primjenom umjetnih zaslađivača. Međutim, tada se napravio još veći problem jer ovakav tip supstanci tijelo uopšte nije sposobno probaviti, te one odlaze u crijeva gdje apsorbiraju crijevne bakterije mijenjajući njihovo ponašanje. Rezultat svega je znatno povećan rizik od dijabetesa i ubrzano dobijanje kilograma.