10 glupih grešaka u teretani koje treba izbjeći

Redovna pojava

Svi bi željeli izvući maksimum napretka iz vremena provedenog u teretani. Da bi to bilo moguće, prije svega je potrebno izbjeći niz grešaka koje pravi većina onih koji nisu i vjerovatno nikada i neće uspjeti napraviti istinski primjetan napredak.

Posebno je važno izbjeći sljedećih deset grešaka.

1. Čekanje na opremu

Ukoliko se ne želi gubiti vrijeme i nervirati oko toga što je svaka sprava već zauzeta pa je u najboljem slučaju treba dijeliti s još jednom ili dvije osobe, jednostavno treba početi dolaziti ili ranije ili poslije najveće gužve. Također, jako je važno imati uvijek spreman plan B kako bi se bez čekanja na oslobođenje sprave mogao nastaviti trening na nekoj drugoj zamjenskoj.

2. Preskakanje zagrijavanja

Zagrijavanje pred trening se izvodi kako bi se zglobovi, tetive i mišići pripremili za jake izazove koji ih očekuju. Kada se taj dio preskoči i odmah počne sa teškim vježbama, mogućnost zadobijanja povreda se otvara kao nikad ranije. Postavlja se pitanje, ko želi raditi na napretku mjesecima, a zatim radi povrede sve to uništiti za nekoliko minuta? Dovoljno je odraditi barem seriju neke vježbe sa sopstvenom kilažom i srce će već dovoljno pumpati i tijelo će biti spremnije za napad na tegove.

3. Ne planiranje treninga unaprijed

Ulazak u teretanu bez plana šta raditi na tom treningu, jednako je ulasku u samoposlugu bez predstave šta od namirnica treba kupiti. Rezultat toga je izgubljeno vrijeme i potrošeno mnogo više novca nego što bi trebalo biti da su se kupovale stvari koje stvarno trebaju. Plan treninga treba da sadrži ne samo vježbe koje treba odraditi, već i zacrtane brojeve serija i ponavljanja na svakoj od njih.

4. Izvođenje kardija prije vježbanja s tegovima

Kardio je jako važan dio treninga koji nosi brojne beneficije, ali ništa od toga ne važi ako se izvodi u pogrešno vrijeme. Kada se na primjer napravi kardio sesija od pola sata prije čučnjeva ili neke druge teške vježbe, sigurno je samo to da će performanse biti katastrofalne. Uz to, zbog umora i potrošenog glikogena mišići ne samo da neće moći biti kvalitetno potaknuti na rast, već se otvara i velika mogućnost zadobijanja povreda.

5. Korištenje uvijek istih sprava, serija i ponavljanja

Ponavljanje uvijek iste trening rutine, vježbanjem na istim spravama, sa istim brojem serija i ponavljanja, idealan je način kako ubrzo doći do stagnacije i zasićenja. Svakih par sedmica trening program bi se trebao mijenjati i osvježavati, i to ne samo zbog održavanja zanimljivosti, već tako i mišići bolje napreduju.

6. Neodmjerenost dužine trajanja odmora između serija

Većina ljudi bi trebala ući i izaći iz teretane unutar jednog sata vremena. To je vrijeme idealno za kvalitetne treninge i pravi poticaj razvoja snage i rasta mišića. Ono zbog čega se to vrijeme uveliko prebacuje, prvenstveno su neodmjerene dužine odmora između serija. Korištenje mobilnih telefona u sali, najkraći je put do nepotrebnog produženja trajanja pauze.

7. Vježbanje trbušnih mišića jedino na kraju treninga

Činjenica je da većina vježbača svoj trening trbušnih mišića tempira na kraju treninga, ali upravo to i jeste razlog zašto većina njih čak i ne odradi sve planirane vježbe do kraja. Mnogo mudriji potez je ubacivanje vježbi za stomak između vježbi za druge grupe mišića.

8. Zaboravljanje flaše vode

Možda čudno djeluje to što svaki vježbač u teretani nosi svoju flašu vode, ali u stvari zaboravljanje sopstvene flaše jedna je od najgorih stvari koju je moguće napraviti. Pad hidratacije organizma za samo 2 posto uvjetuje pad snage i izdržljivosti čak do 30 posto, što sasvim dovoljno govori o čemu se radi.

9. Razvlačenje treninga širom teretane

Nema nikakve logike izvoditi trening sa takvih rasporedom vježbi, gdje se za prelazak sa sprave na spravu treba prehodati kompletna teretana. Mnogo pametnije je trening organizovati sa krugom sprava koje se nalaze bliže jedna drugoj, a zatim ići dalje u druge krajeve sale, te tako spasiti dragocjeno vrijeme.

10. Korištenje opreme za balans tokom izvođenja teških vježbi

Ako je cilj izgraditi kamenu čvrstinu i snagu, zna se da iza toga stoje isključivo teške složene vježbe. Mrtvo dizanje, čučnjevi i slične izazovne vježbe, jednostavno ne mogu u istu rečenicu sa opremom za poboljšanje balansa i koordinacije. Svaka takva kombinacija, obična je egzibicija onih koji nemaju baš puno pameti, te je svakako radi rizika jedna od deset najglupljih stvari koje se mogu uraditi u teretani.

Podijeli članak