4 razloga zašto su treninzi cijelog tijela odlični

Evo zašto ih raditi

Treninzi cijelog tijela povećavaju efikasnost vremena provedenog u teretani iz više razloga. Njima se eliminišu nepotrebne izolirajuće vježbe i sva pažnja se usmjerava na najvažnije složene vježbe koje povećavaju snagu i masivnost mišića

Četiri su najveća razloga zašto se treninzi kompletnog tijela smatraju odličnim izborom.

1. Brže unapređenje snage

Samim baziranjem na vježbe kao što su mrtvo dizanje, čučanj, bench potisak i potisak iznad glave, sva pažnja biva usmjerena direktno na vježbe koje najviše razvijaju snagu. 

Izvođenjem samih tih vježbi sa maksimalnom posvećenosti, pruža se mogućnost vježbanja do krajnjih granica, i nema potrebe čuvati određene nivoe energije za ostale vježbe.

2. Brže unapređenje mišićne mase

Ukoliko se ne radi o bodybuilderima takmičarima, a što većina vježbača definitivno nije, daleko najbolji način rada na povećanju mišićne mase je kroz složene vježbe i što istovremeno znači eliminaciju svih izolacionih - čak i biceps pregiba. Jednostavno, velike i teške vježbe koje preostaju djelovat će mnogo bolje na hipertrofiju svih mišića tijela.

Preskakanjem izolacionih vježbi gube se samo neki završni efekti koje svakako mogu primijetiti samo ekstra napredni vježbači, dok je za sve ostale jedina promjena samo ubrzanje napretka.

3. Kraće vrijeme trajanja treninga

Vremenski gledano u životu pretrpanom obavezama svaki minut je važan i najčešće opravdanje netreniranja upravo je vezano za nedostatak vremena. Kada se trening skoro za pola skrati, automatski ostaje manje prostora za izgovore.

Maksimalno skraćenje treninga uz istovremeno zadržavanje efikasnosti (pa čak i povećanje), moguće je jedino izvođenjem treninga kompletnog tijela sa složenim vježbama.

4. Fokusiranje na osnove

Većina ljudi u teretani ostaje oko sat vremena, sa uključenim oblačenjem i selfijima. Kada se postavi cilj što bržeg obavljanja posla na najtežim vježbama, ostaje samo prostor za potpuno fokusiranje na osnove - na ono najvažnije.

Treba li dodavati da je upravo to i najbolji dio promjene i da se tako najbolje i ubrzava napredak?

Podijeli članak