Perut i namirnice koje bi mogle zaista pomoći

Borci protiv gljivica

Perut je jedan do najprisutnijih dermatoloških problema današnjice s kojim se bore milioni ljudi širom svijeta. Iako postoji više uzročnika peruti, uglavnom su iza sušenja i ljuštenja kože tjemena određene vrste gljivica koje žive u tjemenu. Nije to tako zastrašujuća pojava jer je dermatolozi smatraju da se obično ne prenosi s osobe na osobu, ali u svakom slučaju je težak izazov koji mnoge mlade ljude baca i u depresiju.

Budući da se samim čišćenjem ljuspica suhe kože ne rješava uzročnik problema koji je mnogo dublje, jedino istinsko rješenje je kroz tretiranje samih tih gljivica. Postoji nekoliko prirodnih supstanci koje bi barem teoretski trebale napraviti pozitivan uticaj ka njihovom suzbijanju. Navest ćemo ih u nastavku uz razloge zašto bi baš one mogle biti dio rješenja problema.

1. Jabučno sirće (ocat)

Jabučno sirće ili ocat, poznato je po tome što ima sposobnost da uništava bakterije i gljivice, a to bi se moglo iskoristiti i u borbi protiv peruti. Budući da je jako i da bi moglo iziritirati tjeme, trebalo bi ga razblažiti sa manjom količinom vode, te nanijeti na kosu nakon pranja.

2. Kokosovo ulje

Jedna od nutricionistički sve cjenjenijih namirnica, mogla bi biti i pomagač u borbi protiv peruti. Uporište u tome je što kokosovo ulje ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Kosu bi trebalo oprati i zatim nanijeti i utrljati kokosovo ulje u samo tjeme, pazeći na to da ga bude što manje po samoj kosi kako bi se olakšalo ispiranje.

3. Jogurt

Jogurt je namirnica koja ima vrlo važan uticaj na probavu, i zbog mnoštva dobrih bakterija u svom sastavu trebao bi biti obavezan elemenat ishrane osoba koje su prethodno koristile antibiotike. Isto tako, te dobre bakterije bi po svemu trebale imati i pozitivan uticaj na kontrolu gljivica koje uzrokuju perut. Savjet bi bio da se cijelo tjeme premaže jogurtom i ostavi da djeluje neki 30 minuta prije ispiranja.

4. Ulje čajevca

Poput kokosovog ulja, i ulje čajevca bi moglo biti efikasno u borbi protiv peruti. Osim što se radi o još jednoj dobroj, nezasićenoj masnoći, ovo ulje također ima antibakterijska i antifungalna svojstva, pa bi moglo dovesti do određenog napretka u borbi protiv tog komplikovanog stanja tjemena glave.

Podijeli članak