10 zapovijedi teretane: Ne dozvolite da vas mrze

Uputstvo ponašanja

Članstvo u teretani i redovno vježbanje, najkraće rečeno znače da svaki vježbač postaje dio povezane zajednice ljudi koji se redovno viđaju i koji su, htjeli to ili ne, upućeni jedni na druge, kako radi međusobnog pomaganja, tako i zbog jednostavnog pravljenja reda na spravama.

Zbog svega toga niko ne želi da ga svi ostali članovi fitness centra mrze i da zbog toga ne uspijeva napraviti normalan odnos sa svim tim ljudima. Obično se to događa radi kršenja 10 najvažnijih zapovijedi ponašanja u teretani. Kako ne bi bili jedna od tih osoba, toplo preporučujemo da zapamtite svaku od tih deset stvari.

1. Ne smijete smrditi

Jednostavno - ne smijete mirisati loše i ostavljati svoj neugodni miris u svakom dijelu sale kojim prođete. Koliko god bilo teško sav taj znoj i tjelesne mirise obuzdati, tuširanje i tek nakon toga stavljanje dezodoransa, prvo je pravilo čije nepoštovanje vrlo brzo izaziva bijes ostalih vježbača. Kulminacija sramote su i česta isključenja iz teretane zbog pomenutog razloga.

2. Morate obrisati svoj znoj

Veliki fizički izazovi dovode do mnogo znojenja, a niko ne želi vježbati na spravi punoj tuđeg znoja ili hodati po lokvi istog. Pored toga što je sve to odvratno, znojem se prenosi zastrašujući niz bolesti, pa sve upućuje na jedno - svoj znoj morate obrisati. Zato je peškir u svakoj boljoj teretani obavezni dio opreme bez kog nije ni dozvoljeno ući u salu.

3. Vraćati tegove nakon vježbanja

Ako možete podići, onda možete i vratiti tegove s kojima ste vježbali. Stvar je jednostavna, a čak i oni najbezobzirniji članovi koji nikada ne vraćaju bučice i ostale dijelove opreme, i sami postanu iznervirani kada ne mogu naći tegove koji im trebaju.

4. Ne smijete vježbati sa hrpom opreme istovremeno

Supersetovi, gigantske serije i slične varijacije, odličan su način da se podigne intenzitet i skrati vrijeme treninga. Ali u najmanju ruku je bezobrazno prema drugima istovremeno zauzimanje hrpe opreme dok drugi nemaju ništa i hlade se čekajući da konačno dođu do tegova ili do sprave.

5. Ne pametujte drugima

Možda imate enciklopedijsko znanje o bodybuildingu i svim vrstama vježbi, ali niko ne želi da mu drugi pametuju kako se vježba, ako sama ta osoba nije zatražila pomoć. Uredu je reagovati kada se neko previše izlaže mogućem zadobijanju povreda, ali za sve ostalo - reakcije i časove savjetovanja treba prepustiti trenerima.

6. Ne smijete buljiti u žene

Dame su u nekim teretanama rijetka pojava koja izaziva daleko više pažnje nego što će ikada moći maksimalno sređena tokom noćnog izlaska. Muškarcima se često veoma teško izboriti sa izazovom gledanja u tijelo žena tokom vježbanja, ali na umu treba imati da i to spada pod kršenje jednog od 10 najvećih zapovjedi teretane - ne buljite!

7. Ne pričajte preglasno na telefon

Prije svega, mobilnim telefonima nije mjesto u sali i njihovo korištenje samo po sebi degradira vježbanje. Međutim, kada neko glasno priča na svoj mobilni telefon u sali počinje dekoncentrisati sve vježbače i jednostavno im ići na živce.

8. Ne širite svoje bolesti

Možda se može odraditi trening uprkos prehladi ili lakšoj gripi, ali treba imati obzira i malo misliti na druge. Kihati i kašljati po teretani i tako širiti svoje bolesti na druge članove, u najmanju ruku je neodgovorno ponašanje.

9. Ne raditi biceps pregib na stalku za čučnjeve

Biceps pregib sa šipkom se može izvoditi na bilo kojem dijelu teretane, ali kada neko stane kod stalka za čučnjeve i upravo tu izvodi svoje pregibe dok drugi čekaju na red kako bi radili čučnjeve ili mrtvo dizanje, to je odličan recept za dobijanje etikete omrženog člana. Biceps pregib ili slijeganje ramenima za trapez se mogu izvoditi na tom mjestu jedino ako sto posto sigurno nema kandidata za čučnjeve.

10. Ne truditi se svim silama privući pažnju

Kada je neko zaista izgrađen ili natporosječno jak, on će pažnju ostalih privući htio to ili ne. Međutim, mnogo je onih koji žude za takvom pažnjom, pa čak iako je ne zaslužuju trude se svim silama da dođu do nje. Takve je lako prepoznati, ili su preglasni prilikom svojih "vanzemaljskih" dizanja ili se skidaju, preglasno hvale i slično. Deseta zapovijed teretane je upravo ta - ne budite jedna od tih osoba!

Podijeli članak