5 izmišljotina o kondomima u koje mnogi vjeruju

Razbijanje mitova

Kondom je kontracepcijsko sredstvo sa najraširenijom upotrebom koje, osim zaštite od neželjene trudnoće, ima veliku ulogu i u sprečavanju širenja spolno prenosivih bolesti.

O kondomima odnosno prezervativima se, manje-više, sve zna ali mnogi ljudi i dalje vjeruju u neke "činjenice" o njima koje su zapravo samo obični mitovi.

U nastavku pročitajte pet izmišljotina o kondomima za koje ste možda i vi bili sigurni da su tačni.

"Stavljanje lubrikanta na kondom spriječava pucanje"

Zapravo, lubrikanti na bazi ulja i petroleja mogu oštetiti kondom.

"Kondom štiti od svih spolno prenosivih bolesti"

Tačno je da kondomi u ogromnoj mjeri sprečavaju ovakve zaraze, ali nisu stopostotna garancija da do njih neće doći. Kondomi ne štite u potpunosti od genitalnog herpes, HPV-a, sifilisa i stidnih ušiju, a nisu dovoljna zaštita ni kod herpesa tipa 1 (oralnog herpesa) i herpesa tipa 2 (genitalnog herpesa).

Za oralni herpes se nedavno otkrilo da se može prenositi i spolnim putem i kod njega se, kao i kod HPV-a, može desiti da osoba godinama boluje a da pri tome ne zna ni da je bolesna, ali može prenijeti bolest partneru.

"Kondome je dobro držati u novčaniku"

Ako duže vrijeme držite paketić kondoma u novčaniku, to može smanjiti materijal od kojeg je kondom napravljen pa se na njemu mogu pojaviti sitne rupice.

"Dva kondoma odjednom udvostručuju zaštitu"

Ovo je potpuno pogrešna tvrdnja budući da korištenje dva kondoma istovremeno zapravo umanjuju zaštitu, jer se stvara više trenja i veća je mogućnost da će prezervativ puknuti.

"Ako ste alergični na lateks ne možete koristiti kondome"

Možete, ali kondome koji su izrađeni od poliuretana i poliizoprena.

Podijeli članak