Postoji nekoliko načina kako da očistimo nar s minimalnim gubitkom soka i špricanjem. Mnogi od nas su odustajali od kupovine nara baš zbog ovog razloga kako da uradimo jednostavno, da se ne isprljamo i ne mučimo prilikom čišćenja nara.
3 jednostavna načina da očistite nar
Nema vise mučenjaU nastavku pogledajte jedne od najjednostavnijih medota čišćenja nara
Uz pomoć kuhinjskog noža
Za prvi način čišćenja potreban nam je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežete krunu odnosno vrh nara i bazu. Nakon toga napravite još 4 uzdužna reza, kao kod guljenja naranče, ne zadirući nož dublje od 2 milimetra. Kada odrežemo krunu nara možemo vidjeti kako su zrna grupirana u različite odjeljke omeđene bijelom membranom. Uzdužne rezove je idealno raditi upravo duž bijele membrane šipka. Ukoliko je nar krupniji ponekad je potrebno napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda.
Metoda uranjanjem u vodu
Drugi način je čišćenje uranjanjem u vodu, a uključuje narezivanje nara kao i u postupku čišćenja samo uz pomoć kuhinjskog noža. Razlika je u tome što dobivene četvrtine uronite u dublju posudu napunjenu vodom i jednako potiscima odvajamo zrna, ali ne moramo biti toliko oprezni jer će voda spriječiti špricanje. Ljuske će isplivati na površinu posude, a zrna je potrebno procijediti kroz cjediljku. Iako nema špricanja, mana ove tehnike čišćenja je određeni gubitak soka, ali i okusa.
Tehnika udaranjem
Treća metoda je tehnika udaranjem koja je ujedno i najbrža. Početni postupak dobivanja četvrtina je isti kao u prve dvije metode. Zatim uzimamo u ruku jednu po jednu četvrtinu, postavljamo ju iznad šire zdjele i udaramo drvenom predmetom ili spatulom po strani kore dok je strana sa zrnjem usmjerena prema posudi. Udaranjem zrna sama ispadaju bez da dolazi do njihovog pretjeranog uništavanja ili curenja soka.