Zdravstvena korist pasa

Imati psa u kući može vam  pomoći u borbi protiv gojaznosti, ali ne samo zbog duge šetnje.

Moguće je da ste čuli da posjedovanje kućnog ljubimca pozitivno utječe na zdravlje. Mačke pomažu u odstranjenju stresa, dok je šetnja s psom idealna vježba. Osjećati njihovu ljubav može pomoći u borbi protiv depresije. Sada ovom spisku možemo dodati i činjenicu da pomaže u gubitku kilograma.

Šta se krije iza njihove moći?

Njihove klice. Istraživači su proučavali porodice koje imaju kućne ljubimce i otkrili su da bebe koje žive u tim kućama posjeduju povišen nivo dvije vrste mikroba, a to su: Ruminococcus i Oscillospira. Ovi mikrobi su direktno povezani sa rizicima alergijske bolesti i gojaznosti. Kućni ljubimci sadržavaju ove bakterije na krznu i na šapama, što pomaže imunološkom sistemu.

Istraživanje je pregledalo samo djecu, ne odrasle osobe. Ranija istraživanja su pokazala da mikrobi kod odrasle osobe mogu mijenjati ishranom i životnom sredinom. Istraživanje je također otkrilo da kada su miševi prekomjerne težine dobili više navedenih bakterija, izgubili su težinu. Sve naravno ovisi o metabolizmu pojedinca. Neke vrste dobrih bakterija poboljšavaju moć tijela da prerade šećer i ukupan rad metabolizma.

Dakle, iako nauka ne može sa sigurnošću reći da posjedovanjem kućnog ljubimca nećete bolovati od gojaznosti, može imati veliki utjecaj. Ako ništa drugo, šetnja s psom će vam pomoći da budete fizički aktivniji.

Podijeli članak