Šta šest sedmica bokserskog treninga čini tijelu?

Jačanje tijela i uma

Dok je popularnost novijih borilačkih sportova sve veća, boks i dalje suvereno drži prvo mjesto najzahtjevnijih sportova na svijetu, a što nije nimalo slučajno.

Radi se o sportu koji nije samo fizički, već je i psihički vrlo izazovan. Zbog toga nije ni čudo što 'proizvodi' tako fizički, ali i mentalno jake ljude. Novinarka magazina Healthista Parisa Hashempour, željela je isprobati uticaj treniranja boksa sa samoj sebi, te je tokom šest sedmica bilježila izazvane promjene.

Prije svega se posvetila vježbanju u teretani jedno vrijeme, kako bi došla koliko-toliko spremna, a zatim je krenula sa eksperimentom.

Prva sedmica: Boks je ozbiljan razbijač stresa

"Produbila sam se jednog dana spremna za svoj život žestoke bokserke. Prva sedmica treninga je bila teška - veoma teška. Ali jedna od prvih stvari koje su skoro pa odmah imale efekta kod mene je to što su časovi uticali na moje nivoe stresa. Ima smisla - dolaskom u teretanu na kraju dugog dana i izbacivanjem svog stresa udarajući vreće i fokusere. Djelovalo je kao da to sve čini čuda s mojim mentalnim zdravljem", zapisala je Parisa Hashempour.

Druga sedmica: Ispraznost je ostala pred vratima

"Ove sedmice nisam odmah kolabirala na polu-planku i tokom sprinta na spravi. Dok je i dalje to bilo užasno teško, nije djelovalo nemoguće kao na početku sedmice (yay, napredak!)".

Treća sedmica: Um iznad stvari

"Jedna stvar koju stvarno počinjem da primjećujem ove sedmice su moji nivoi umora. Pijem više kafe nego ikada u životu i istinski mi treba - svake noći dolazim kući i otežano se spuštam u krevet i trenutno zaspim. To je rečeno, ali nije i to da još uvijek nije bio dan u kom se nisam radovala svojim treninzima boksa. Dok boks zahtijeva nevjerovatnu količinu fizičke snage, od treće sedmice sam počela shvatati da je toliko toga vezano zapravo za psihičku snagu. Nekada vaš mozak ne želi raditi stvari koje je vaše tijelo sposobno učiniti".

Četvrta sedmica: Vaše tijelo je sposobno

"Uredu, ne izgledam kao Rocky tek tako, ali nakon tri sedmice sam počela da pravim ozbiljan napredak u pogledu vještine i nivoa fizičke spreme. Preskakanje konopca je ikonski dio boksa, a i dalje je to bila jedna od stvari koja me je najviše plašila. Uspjela sam preskočiti konopac više puta nego u cijele prethodne dvije sedmice zajedno i konačno ovladala tim. Četvrta sedmica je bila divna jer sam imala taj nevjerovatan trenutak ponosa. Ove sedmice sam i pretrčala 5 kilometara za tri minuta i 18 sekundi!"

Peta sedmica: Poboljšava se vaša snaga

"Prve sedmice boksa, pravila sam tri ispravna skleka prije nego što bi morala spustiti koljena. Ne želim se hvalisati (ali hoću), sa petom sedmicom, već sam sve vrijeme izvodila sklekove sa ispravnom plank pozom. Nikada nisam smatrala sebe tako snažnom, tako da se nisam mogla prestati keziti nakon što sam se srušila na tlo nakon konačnog otkaza poslije sklekova. I nije se samo povećala snaga na sklekovima. Kada pravilno udarate to angažuje vaše noge, kukove, gluteuse, jezgru, oblikuse, leđa, ramena, prsa i ruke, tako da sam iz sedmice u sedmicu udarala u vreću s većom snagom. Dizala sam veće težine u teretani i plank pozu održavala dodatnih 45 sekundi".

Šesta sedmica: Samopouzdanje

"Jedna od stvari na kojima sam najzahvalnija jeste samopouzdanje koje mi je ovaj sport dao, u i izvan ringa. Kada sam krenula u izazov, znala sam da ću naučiti udarati i da će se moji nivoi fizičke spreme poboljšati, ali nisam shvatala da će taj izazov imati uticaj i na to kako gledam na samu sebe. Gurajući sebe da uradim taj zadnji barpi, tjerajući sebe da održim plank na dodatnih 30 sekundi, dokazala sam sebi da mogu bilo šta ako se dovoljno natjeram. Dok me je bilo stid na početku, sada se osjećam potpuno ugodno da odem u teretanu sama i udaram vreću, a kada se vraćam kući po noći osjećam se lakše jer znam da bi napadaču mogla zadati snažan udarac".

Podijeli članak