Tri pravila koja svaku dijetu čine uspješnom

Obavezni dio

U moru različitih vrsta dijeta, obično se vrlo lako prepoznaju one koje rade i one koje ne rade.

Postoje elementi koji karakterišu svaku dijetu koja je zapravo uspješna, te čiji izostanak sigurno znači da će i dijeta biti manje efikasna. Prvenstveno se radi o tri pravila.

Ne jedite ništa sa šećerom u sastavu

Eliminacija šećera iz ishrane bi riješila nastanak kriza kod dijabetesa 2. tipa, riješila bi epidemiju pretilosti koja sve jače trese moderni svijet i uzročno-posljedično izazvan niz teških oboljenja kao što su kardiovaskularna i pomenuti dijabetes. Također, riješila bi i onih 5 ili 10 kilograma viška koje nosite i koje vam smetaju. Zbog toga, izbacivanje šećera iz ishrane je prvi i osnovni zahtjev koji odlučuje o uspješnosti svake dijete.

Unosite samo 100 grama ugljikohidrata dnevno

Zahtjev unosa samo 100 grama ugljikohidrata dnevno, naizgled je vrlo zahtjevan, ali je i ključni za uspjeh faze mršanja i skidanja masnih naslaga. Ugljikohidrate ne treba smatrati zlim, posebno one koji dolaze iz riže, zobenih pahuljica, krompira i slično, ali je činjenica da njihov pretjeran unos najbrže vodi do taloženja sala.

Izbjegavajte i sjemenke

Same po sebi cijele sjemenke čak i u peciva definitivno nisu loše, štaviše odlične su i zdrave, ali u pogledu uspješnosti dijeta, također usporavaju put do cilja. Dodatni problem je vrlo česta i netolerancija na gluten, koja izaziva brojne probleme i onemogućava probavni sistem da se optimalno prilagodi i organizam dovede u red i dobru formu.

Podijeli članak