8 stvari potrebnih za uspješno topljenje sala

Kako se riješiti masnih naslaga

Višak kilograma i pozamašna količina masnih naslaga nisu samo estetski problem koji izgleda ružno, već je to i ozbiljan zdravstveni problem.

Upravo zbog toga je skidanje masnih naslaga vjerovatno i najbolje istraženo polje u svijetu fitnessa. Ako bi jedan stručnjak trebao navesti ključne stvari koje zajedno vode do najbržeg i najefikasnijeg topljenja sala, tada bi naveo sljedećih osam stvari.

Kalorijski deficit

Da bi se pokrenuo proces potrošnje nataloženih masti kao rezervi energije, prvi i osnovni uslov jeste unos novog goriva putem ishrane. Kalorijski deficit predstavlja veću potrošnju kalorija od broja potrebnog za održavanje osnovnih funkcija organizma i obavljanja dnevnih aktivnosti.

Povrće i integralne žitarice

Ugljikohidrati su jedan od tri neophodna makronutrijenta koji nikako ne smiju biti eliminisani iz ishrane. Ipak, postoji velika razlika između vrsta samih ugljikohidrata, pa su stručnjaci saglasni u tome da bi većinski dio njihovog unosa trebao biti iz povrća, eventualno voća i integralnih žitarica.

Proteini

Proteini kao osnovna gradivna materija mišićnih vlakana tokom dijeta su od ogromne važnosti za održanje mišića. Istovremeno su i sjajni izvori energije, te makronutrijenti koji bez ikavkve sumnje prave najmanje problema prilikom pokušaja topljenja sala, zbog toga bi trebali biti i ključni dio dijetalne ishrane.

Vježbe snage

Vježbe snage su energetski vrlo zahtjevne, a osim što kalorije troše tokom treninga, djeluju na topljenje masnih naslaga i satima poslije tokom oporavka treninzima izazvanih mikrooštećenja na mišićnim vlaknima.

Kardio vježbe

Sastavni dio procesa mršanja su i kardio vježbe, koje pomažu dodatnoj potrošnji kalorija i lakšem ulasku u neophodni kalorijski deficit.

Vrijeme

Za svaku uspješnu dijetu i tjelesnu transformaciju potrebno je vrijeme. Svi koji žele što brže vidjeti rezultate ne spremajući sebe na duže "putovanje", upadaju u zamku razočarenja i odustajanja prije nego što pravi napredak zaista i krene.

Strpljenje

Direktno vezan faktor za vremenska očekivanja jeste samo strpljenje. Nijedan veliki projekat nije nastao preko noći, važno je raditi strpljivo i mudro čekati trenutak kada će najbolja životna forma naprosto zabljesnuti.

Konstantnost

Ključni faktor svih fitness težnji, bilo da se radi o povećanju mišićne mase ili smanjenju nivoa masnih naslaga. Konstantnost znači to da se uđe u takvo stanje uma da vježbanja slijede i onda kada ne postoji želja ni motivacija za to. Upravo takav pristup pravi razliku između šampiona i "običnih" smrtnika.

Podijeli članak