5 načina da počnete meditirati

Savjeti za početnike

Meditacija je jednostavna praksa iako ponekad djeluje zastrašujuće. Meditacija će vas učiniti produktivnijima. Meditacija je jednostavna praksa iako ponekad djeluje zastrašujuće. Meditacija će vas učiniti produktivnijima Istina je da zvuči čudno da tako što sjedite i ne radite ništa možete postati produktivniji, ali vrijedi pročitati zašto biste trebali početi meditirati. Meditacija ima umirujući efekat I pomaže vam da “napunite baterije” tako da imate energije tokom čitavog dana. Dokazano je da ljudi koji meditiraju trebaju manje sna. Ovo su samo neke od beneficija redovne meditacije.

Šta vam je potrebno da počnete

Potrebne su vam samo dvije stvari da počnete s ovom praksom, a najvjerovatnije ih već imate kod kuće. Nešto na što ćete da sjednete. Iako postoji hodajuća meditacija, ako ste početnik za vas je ipak najbolja opcija sjedenje. Potražite neki udobni jastuk ili jednostavno sjednite na pod. Bitno je da vam bude udobno u poziciji koju odaberete. Potreban vam je i tajmer kako biste pratili koliko dugo možete izdržati da se fokusirate samo na jednu stvar ili aktivnost.

Pronađite pristup meditaciji u kojem uživate

Ideja da je meditacija teška i da vam treba dugo vremena da je savladate nije istinita. Ako na meditaciju gledate kao na težak proces koji „morate“ obavljati, onda vam neće biti ni laka niti ćete uživati u njoj.

Idite malim koracima

Počnite s 5 minuta dnevno, zatim sa 10 i postepeno povećavajte vremenski period u kojem meditirate. Dnevno može biti dovoljno i 5 minuta meditacije da osjetite beneficije.

Potrudite se da vam bude udobno

Bitnije je da se osjećate ugodno nego da se trudite da imate dobro držanje. Odaberite ugodno mjesto za meditaciju, bilo da je to sjedenje na jastuku, krevetu ili na podu.

Prihvatite neuspijeh

Teško je fokusirati misli i sasvim je normalno da vam misli ponekad „odlete“. To je dio procesa kada učite da meditirate. Kada vam misli odlutaju samo nastavite gdje ste stali.

Pokušajte brojati

Ako se ne možete skoncentrisati, počnite brojati. Izbrojte svoje uzdisaje dok ne stignete do 5, i onda počnite ispočetka. Ovo vam može pomoći da se opet fokusirate.

Podijeli članak