Ukusna hrana koja je bogata proteinima

Ukusno i zdravo

Proteini čine sastavne dijelove organa, mišića, kože i skoro svega što je važno u vašem tijelu. Iz tog razloga biste trebali svakodnevno unositi proteine u sklopu svakog obroka. Istraživanja pokazuju da unošenje proteina pomaže vašem tijelu  na različite načine. Pomažu pri gubitku težine i masnoće u stomaku, dok hrani vaše mišiće i daje im snagu. Predložena dnevna doza proteina za muškarce je 56 grama, a kod žena 46.Međutim mnogi nutricionisti smatraju da je potrebno puno više kako bi vaše tijelo idealno funkcionisalo. Ovo su neke namirnice koje su ukusne i sadrže proteine

Jaja

Jaja spadaju među najzdravije i najhranjivije namirnice na svijetu. Imaju puno vitamina, minerala, zdrave masti, antioksidantima. Bjelance je gotovo čisti protein.

Badem

Badem je jedna od najpopularnijih grickalica. Pun je hranjivih sastojaka uključujući vlakna, vitamin E, mangan i magnezijum.

Pileća prsa

Piletina je jedna od najpopularnijih namirnica širom svijeta, a prsa su najvažniji dijelova pileta. Pileća prsa se lako kuhaju, mogu se napraviti na bezbroj načina, puna su proteina i što je najvažnije ukusna su.

Svježi sir

Svježi sir ima mali udio masnoće i kalorija, a veliki udio kalcijuma, fosfora, vitamina B12 i vitamina B2.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je gust i ima kremastu teksturu i veliki udio hranjivih materija. Grčki jogurt može ići uz slatke i slane obroke, ali se najčešće stavlja u voćnu salatu.

Govedina

Govedina je jedan od najbogatijih prirodnih izvora kreatina koji je poznat po tome što efikasno pomaže izgradnji mišića.

Janjetina

Janjetina pomaže vašem tijelu da proizvodi vitmine niacin i B12, koji vam pomažu da duže trenirate. Također je dobar izvor cinka koji je odličan za oporavak mišića nakon vježbanja.

Podijeli članak