Naučno dokazane beneficije tuširanja toplom vodom

Učinite tuširanje vrućom vodom vašom dnevnom rutinom

Vrući tuševi imaju mnoge beneficije korisne za naše zdravlje. Postoji mnogo uvjerljivih razloga i koristi koje tuširanje vrućom vodom nosi sa sobom. Iz tog razloga, trebali biste učiniti tuširanje vrućom vodom dijelom vaše dnevne rutine, jer ćete uživati u nekoliko dobrih zdravstvenih prednosti. Poboljšanje imuniteta ,sprječavanje i liječenje bolesti, poboljšanje sna pa čak i zagrijavanje vašeg tijela prije treninga su samo neke od koristi.

Umanjuje stres

Ako ste imali loš dan, opuštajući tuš je dobra ideja za vas. On opušta tijelo i um i može smanjiti ili čak ukloniti stres. Vruća voda poboljšava nivo oksitocina, a to poboljšava vaše raspoloženje i smanjuje nivo stresa.

Ubija bakterije

Mnoge vrste bakterija ne mogu podnijeti umjereno povećavanje temperature. Ako sumnjate da ste bili izloženi bakterijama, pomoći će vam vrući tuš koji će smanjiti šanse za infekciju. Ako imate ranu, istuširajte se vrućom vodom kako biste popravili cirkulaciju u povrijeđenom području i kako bi se proces zacjeljivanja odvijao mnogo brže.

Umanjuje bol

Ako osjećate bilo kakvu bol na vašem tijelu, onda bi topli tuš mogao biti idealno rješenje. Topli tuševi su se pokazali kao efikasni u borbi protiv artritisa, glavobolje ili migrene. Pomažu i u poboljšavanju cirkulacije krvi i rješavanju upale mišića.

Umiruje vas

Topli tuš je veoma dobar prirodni sedativ. Nakon njega trebalo bi vam biti lakše da zaspete. Vaše tijelo će biti umireno i opušteno nakon samo nekoliko minuta izlaganja vrućoj vodi.

Podijeli članak