7 koristi soka od mrkve: Zašto trebate piti ovo povrće

Ukusni napitak za dobro zdravlje

Od svih zdravstvenih dobrobiti mrkve, najčešće se naglašavala ona koja se odnosi na poboljšanje vida. Pokušajte svaki dan popiti čašu soka od mrkve kako biste osjetili njegove zdravstvene koristi.

Sadrži vitamin A

Vitamin A ima važnu ulogu za dobar vid. Hrana crveno-narandžaste boje, kao što su šargarepa, bundeva i dinja, sadrži pigment poznat kao beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A kada ga tijelo konzumira. To pomaže u održavanju dobrog vida. Glavni simptom nedostatka vitamina A je gubitak vida, pa je važno konzumirati hranu bogatu ovim vitaminom redovno.

Popravlja antioksidante

Karotenoidi koji su prisutni u mrkvi također djeluju kao antioksidansi, i usporavaju proces starenja. Hrana koja je bogata antioksidantima je neophodna za dobro zdravlje jer pomaže u čišćenju organizma od toksina, i može pomoći u sprječavanju raka i srčanih oboljenja.

Sprječava rak

Nakon procesa varenja, neke od otpadnih čestica ostaju u našem tijelu, one su poznate po tendenciji oštećenja stanica. Konzumiranje hrane koja je bogata antioksidantima pomaže u borbi protiv tih čestica i tako sprječava razvoj kancerogenih čestica.

Pojačava imunitet

Čaša soka od mrkve dnevno čini čuda u jačanju imuniteta. Osim što pomaže tijelu u borbi protiv kancerogenih čestica, štiti ga i od štetnih bakterija, virusa i upala. Sok od mrkve također sadrži razne vitamine i minerale kao što su B6, K, kalijum i fosfor. Oni doprinose zdravlju kostiju, jačem nervnom sistemu i poboljšavaju snagu mozga.

Zdravlje srca

Kako biste održali zdravo srce, neophodno je da budete fizički aktivni i da imate adekvatnu količinu sna. Sve ovo mora biti izbalansirano sa zdravom dijetom kako bi rezultati bili još bolji. Mrkve su prepune dijetalnih vlakana koja rade na održavanju zdravog srca i održavaju cirkulaciju krvi.

Za sjajnu kožu

Prisustvo antioksidanata i esencijalnih minerala kao što je kalijum doprinosi sprječavanju degradacije ćelija, tako se koža održava zdravom i mladom. Ove hranjive tvari također štite vašu kožu od suhoće i smanjuju ožiljke i mrlje.

Održavanje holesterola i šećera u krvi

Zahvaljujući prisustvu kalijuma, sok od mrkve održava nivo holesterola i šećera u krvi. Sadrži malo kalorija i šećera, a esencijalni vitamini i minerali prisutni u njemu zajedno rade na prevenciji dijabetesa. Također, povećava sekreciju žuči, koja pomaže u sagorijevanju masti i tako olakšava gubitak težine. Često se preporučuje prije ili nakon treninga.

Podijeli članak