Pet očitih pokazatelja "natural" bodybuildera koji ne koriste steroide

Kako prepoznati prirodne vježbače?

Toliko često se pravi razlika između pojmova "natural" vježbača i korisnika steroida, da i oni koji uopšte ne poznaju karakteristike jednih i drugih, sasvim slobodno sebi daju za pravo da sude i etiketiraju ostale kao korisnike zabranjenih supstanci.

Obično se sud donosi prema jednostavnom parametru - ako neko bolje napreduje i izgleda impresivnije, sigurno je "na steroidima", a što uopšte ne mora biti slučaj i čak je i jako nepravedno prema onima koji imaju znanje i žestoko se trude.

Ukoliko se istinski želi naučiti razlikovati "natural" vježbač i onaj koji to nije, pažnju bi trebalo usmjeriti na pet stvari koje u većini slučajeva otkrivaju istinu. Navest ćemo ih redom.

"Natural" bodybuilder nema tako impresivan trapez

Trapez je veliki mišić koji se nalazi oko vrata i simbolizuje istinsku snagu muškog tijela. Kako testosteron najjače djeluje na ramena, a posebno na razvoj trapeza, zastrašujuće razvijen ovaj mišić ukazuje na dvije mogućnosti - ili se radi o genetskom čudu ili, što je daleko češće, vježbač koristi sintetička pomagala.

Razuman odnos tjelesne mase i indeksa masti

Bolna istina za sve vježbače koji na prirodan način pokušavaju postići ideale, ali i one koji se skrivaju iza laži. Jednostavno, nositi veliku masu mišića i pritom imati minimum masnih naslaga tako da cijela figura izgleda fantastično izrezana, u velikoj većini upućuje na steroide. Niz je razloga koji to objašnjavaju, pa se u svakom slučaju razuman odnos ukupne tjelesne mase i indeksa masti može smatrati karakteristikom naturalaca.

Drugačije promjene na tijelu

Testosteron proizvodi niz promjena na tijelu, kako na mišićima, tako i na nekim drugim stvarima. Ako bi samo pogledali ženske bodybuildere, brzo bi uvidjeli da im je glas postao dublji, separacije žešće, mišići izrezaniji i slično. Tu su neizostavne ramene kugle, veliki trapez, pa česte i nuspojave poput akni, gubitka kose i slično.

Više i mnogo češće ravni mišići

Ravni mišići odlika su nedovoljnog punjenja glikogena, ali i same forme i pripremljenosti. Upravo je to razlog zbog čega bodybuilderi neposredno prije takmičenja počinju punjenje ugljikohidratima s ciljem postizanja veće punoće samih mišića. Kod "natural" bodybuildera faze obaranja unosa ugljikohidrata i vode su posebno teške i zahtjevne, te su posljedice gubljenja samih mišića mnogo prisutnije. Općenito svaki vježbač koji ne koristi blagodati anaboličkih steroida, mnogo češće ima mišiće koji su više ravni nego zaobljeni, a to na takmičenjima ne prolazi s dobrim ocjenama.

Generalna nemogućnost dostizanja impresivnog "unapređenog" izgleda

Ponovo to ne znači da niko bez steroida ne može izgledati impresivno, itekako može, ali ne na način kako izgledaju IFBB PRO bodybuilderi. Nikada nijedan "naturalac" neće moći postići takve 3d oblike mišića, takve separacije i punoću, pa čak i kada brojni fitness modeli s naslovnica tvrde da su "natural", opći dojam ih vrlo lako može otkriti u laži.

Podijeli članak