10 savjeta za savršenu bradu

Prirodni koraci do zdrave i bujne brade

Brada je za muškarce oduvijek predstavljala znak muškosti i moći. Potpuno izrasla brada uvijek izgleda impresivno i simbol je ponosa za muškarce. No, nije za sve muškarce tako jednostavno izrasti bujnu i zdravu bradu. Odaberite prirodne i sigurne načine za pravilan rast brade.

Piling

Za rast dlaka na licu potrebno je da pravilno tretirate mrtve stanice kože. Pravite pilinge jednom sedmično kako biste očistili pore i dali kosi dovoljno prostora za rast. Također, piling će potaknuti protok krvi u stanice kože koje omogućavaju brz rast dlaka na licu.

Nemojte koristiti hladnu vodu

Hladna voda zaustavlja proces rasta kose i zamrzava stanice. Operite lice toplom vodom tri puta na dan, kako biste održali dobru cirkulaciju krvi i pojačali rast kose. Koristite sredstvo za čišćenje lica koje će ubrzati rast kose i dubinski očistiti kožu. Nabavite hidratantnu kremu u kojoj je eukaliptus glavni sastojak jer je on koristan za rast dlaka na licu.

Dovoljno se naspavajte

Za prirodan rast brade potreban je pravilan san i zdrava prehrana, koja će pomoći u osiguravanju potrebnih hranljivih tvari i ispravno ukloniti i tretirati mrtve stanice kože. 

Stabilizujte nivoe vitamina u tijelu

Ako imate problem s tim da dlake na vašoj bradi ne rastu ravnomjerno, vjerovatno je za to zaslužan nedostatak vitamina. Postoje neka područja gdje vam dlake rastu kako treba, dok su na drugim samo urasle dlake. Za liječenje ovog problema počnite konzumirati hranu bogatu vitaminima A, B, E i C. Ovi vitamini su dobri za rast dlaka na licu. Biotin je bitan element i pomaže u brzom rastu brade, tako da pokušajte dodati najmanje 2,5 mg biotina u svoju dnevnu ishranu.

Opustite se i upravljajte stresom

Vaše tijelo uvijek dobro reaguje ako ste mentalno zdravi i opušteni. Za rast dlaka na licu, potrebno je imati zdravo tijelo i zdrav um. Za prirodan rast brade upravljanje stresom je nužna stvar.

Dodajte proteine u prehranu

Kada je riječ o bradi, ključnu ulogu ima unos zdrave hrane pune proteina. Proteini su dobri za rast dlaka, i za sjajnu i lijepu bradu. Dakle, dodajte zdrave bjelančevine u vašu prehranu kao što su jaja, meso, riba i orašasti plodovi.

Bez čestih brijanja, samo redovno podrezivanje

Ljudi misle da će redovno brijanje povećati rast brade, no, zdravstvena istraživanja nisu pronašla nikakve dokaze u tom pogledu. Pravilo podrezivanje i oblikovanje pomoći će vam da imate bujnu bradu. Prilikom podrezivanja i oblikovanja koristite odgovarajuću masažu lica kako biste poboljšali cirkulaciju krvi.

Unosite biljne proizvode

Neke biljke su dobar izvor hranjivih tvari i stimulišu rast kose. Jedna od takvih biljaka je Amla. Dokazano je da su sastojci Amle korisni za rast kose. Nanesite ulje na bradu i pravilno masirajte te ostavite 15-20 minuta da djeluje. 

Unosite zdrave masti

Zdrave masti se smatraju jednim od najboljih izvora za dobru i prirodnu bradu. Dodajte neke dobre masti u svoj unos proteina. Hrana poput graha, orašastih plodova i mesa je bogata zdravim mastima. Ove namirnice održavaju razinu energije u tijelu i potiču rast dlaka na licu.

Redovno masirajte bradu

Dobra cirkulacija krvi u stanicama kože lica je ključna za rast kose. Pravilan tretman za uklanjanje mrtvih stanica kože i prikladna prehrana, ne samo da će pomoći u promovisanju rasta kose, nego će i hraniti lice. Odgovarajuća masaža i upotreba različitih ulja, za tu svrhu, je dobra za prirodan rast brade.

Podijeli članak