Koji je vaš oblik očiju i kako ga pravilno našminkati?

Naše oči vide, ali bi također trebale biti viđene

Oči su ogledalo duše i najuočljiviji dio vašeg lica. Postoji mnoštvo načina da istaknete oči. Možete ih istaknuti sjenama, tušem, maskarom i kombinacijom svih njih. Ali najbitnije je da prilagodite šminku svom obliku očiju kako biste postigli svjetlije, veće i istaknutije oči.

Zakrivljene oči

Ako se vaši kapci vide malo ili nimalo, onda je ovo vaš oblik očiju. Prije svega stavite primer na oči kako bi vaša šminka ostala na mjestu.

Kako biste izbjegli razmazivanje šminke, za vas se preporučuje olovka za oči, a ne tečni tuš. Ako ipak želite poznati cat-eye, povucite liniju što je bliže moguće očima, a na kraju izvucite deblji tuš kako biste podigli oči i definirali ih. Nemojte se brinuti ako vam tuš bude malo neuredan jer ćete preko staviti sjenu.

Sjene nanosite s četkicom i dobro ih izblendajte. Najbolji način da stavite sjene je smokey eye, ali izbjegavajte olovku u unutrašnjosti očiju, jer vam ovo može još više zatvoriti oči i umanjiti ih.

Oči koje su blizu

Najveći trik za ovaj oblik očiju jeste da ih što više naglasite. Ako želite stvoriti iluziju da su vam oči udaljenije nego što jesu, bitno je da budete pažljivi s balansiranjem boja.

Nanesite svijetle boje na dio očiju koji je blizu nosa, a tamnije postepeno nanosite prema krajevima. Koristite sjajnu sjenu ili hajlajter u unutrašnjim uglovima očiju kako biste stvorili vidljiv razmak.

Stavite dosta  maskare ili vještačke trepavice kako biste dodatno vizuelno povećali oči.

Široko postavljene oči

Ako imate širok razmak između očiju onda imate sreće, jer su ovo najlakše oči za šminkanje. Postoji mnogo načina da ih konturišete i našminkate. Trik je da nos izgleda angularno i zanimljivo.

Konturišite nos kako biste bolje definisali veliki razmak između očiju. Izbjegavajte šljokičaste sjene u unutrašnjosti kako ne biste previše naglasili prostor između očiju. Stavljajte tamnije boje u unutrašnjost očiju.

Još jedan način da smanjite razmak između očiju je da izdužite obrve. Kada je riječ o eyelineru, neka vrhovi budu kratki i vertikalni u protivnom ćete još više istaknuti razmak između očiju.

Duboko usađene oči

Ako kost obrva ide preko vaših kapaka, onda imate duboko usađene oči. Vaš cilj je da vizuelno pomaknete oči naprijed. To ćete najlakše postići svijetlim bojama.

Sjene u svijetlim nijansama zadržite na kapcima, a toplije tonove stavite ispod kostiju obrve. Svijetle boje nanosite na dio kapka koji je najbliži nosu, a tamne boje na dio kapka koji je ispod obrve. U sredini spojite ova dva tona.

Tuš izvucite tako da bude najdeblji na krajevima očiju. Na kraju dodajte maskaru na gornje trepavice kako biste istaknuli oči.

Ispupčene oči

Ako imate velike i okrugle oči, onda je upravo ovo vaš oblik. S obzirom na veličinu bijelog prostora oko zjenica, ne trebate pretjerivati sa šminkanjem. Vaše oči najbolje izgledaju sa minimalno šminke.

Odaberite mat boje i izbjegavajte svjetlucave, šljokičaste sjene. Pokrijte cijeli kapak sjenom u nude boji kako biste pokrili crvenilo.

Koristite tuš u gelu i povucite ga što je bliže moguće trepavicama. Slobodno koristite eyeliner na donjem dijelu oka i u unutrašnjosti. Tako ćete uravnotežiti izbočinu.

Kako biste maksimalno naglasili svoje oči, stavite i sjene u crvenim nijansama na kapke. 

Podijeli članak