Zašto je vitamin C toliko koristan za nas?

Beneficije vitamina C

Vitamin C ima ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Našim ćelijama je potreban vitamin C da bi pravilno radile svoj posao. Nažalost, naša tijela ne proizvode ovaj vitamin, i iz tog razloga neophodno je da ga unosite svakodnevno, kako biste osjetili beneficije koje nosi sa sobom.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Normalan nivo vitamina C smanjuje rizik od srčanih oboljenja, niskog krvnog pritiska i moždanog udara. Vitamin C poboljšava funkciju krvnih ćelija i poboljšava vaskularnu relaksaciju. To omogućava da se krv bolje kreće, i smanjuje rizik od srčanih problema.

Pomaže vam da smršate

Ako imate adekvatan nivo vitamin C u organizmu, za vrijeme umjerenog vježbanja, spalit ćete 30% više masti, u poređenju s nekim ko ima nizak nivo ovog vitamina. Vitamin C pomaže u regulaciji oksidacije masti i potrošnji energije. Kada su nivoi vitamina u organizmu izbalansirani, vaše tijelo može obavljati svoj posao učinkovitije.

Štiti vašu kožu od sunca

Vitamin C smanjuje rizik od melanoma. Osim što je bitno da se ne izlažete jakom suncu kako biste imali zdravu kožu, bitno je i unositi dovoljno vitamina C. Starenje i UV zrake smanjuju količinu nutrijenata u vitaminu C.

Smanjuje upalu

Upala je reakcija tijela na stres, zagađenje, pa čak i na trening. Ona stvara slobodne radikale koji oštećuju stanice. Vitamin C se bori protiv slobodnih radikala i tako pomaže vašem tijelu da se izliječi od upale.

Može smanjiti trajanje prehlade

Vitamin C je samo jedan od vitamina koje naš imunološki sistem treba da optimalno funkcioniše. Kada ste bolesni uvijek se naglašava da unosite vitamin C. On ojačava naš imunološki sistem što znači da će prehlada trajati kraće.

Podijeli članak