Kako se riješiti nadutosti nakon jela?

Savjeti i ishrana

Nadutost je privremeno i prisilno širenje donjeg dijela trbuha. Razlozi za nadutost mogu biti hormoni, dehidracija, netolerancija na hranu, alergije i slično.

Prosječan želudac odrasle osobe može se proširiti i do četiri puta više od svoje veličine. Nadutost je najčešće reakcija na hranu ili problem s probavom. Većina hrane koju jedemo apsorbuje se u tankom crijevu, a ostaci (dijetalna vlakna i ugljikohidrati) prelaze u debelo crijevo. 

Kako nastaje nadutost?

Ono što jedete utiče na količinu gasa koji ćete proizvesti i na sastav mikrobioma crijeva.
Mikrobiomi u crijevima imaju ogroman utjecaj na imunološki sistem. Ako vaše tijelo pretjerano reaguje i hranu prekomjerno fermentira, to je vjerovatno znak neravnoteže mikrobioma. Na količinu mikrobioma u organizmu može se utjecati uzimanjem probiotika. Određena hrana poput luka, bijelog luka, brokula i kupusa proizvode više gasova. Tako da način na koji ćete se riješiti nadutosti zavisi od vaše personalne tolerancije hrane. Neke namirnice vam mogu prouzrokovati nadutost odmah, ali vremenom umanjuju bakterije u stomaku.

Kako se riješiti nadutosti?

Najbitnije je da iz ishrane izbacite hranu koja je bogata dugotrajnim nutrijentima. To je uglavnom prerađena hrana, ili hrana puna šećera. Voće, povrće, žitarice i slične namirnice, su dobre za vas, jer su vlakna koja se nalaze u njima esencijalna za zdravu dijetu. Ključ je u balansu, i u dobroj pripremi.
Još jedan od potencijalnih razloga za vašu nadutost je to što jedete dok hodate, ili pričate tokom jela. Ako se ne fokusirate na obrok, velike su šanse da ćete progutati dosta zraka, koji se nagomilava u stomaku i uzrokuje „napuhanost“. Također je ključno da izbjegavate gazirane sokove kada se najedete. Ako kasno jedete, stvara se višak gasa i teže vam je da probavite hranu. Hranu ćete najbolje probaviti kada sjedite i polako žvačete prije nego što progutate. Idealno bi bilo da odete u kratku šetnju nakon jela kako bi se oslobodili svi potrebni digestivni enzimi.

Koja je idealna hrana?

Vašem tijelu je potrebna raznovrsna prehrana kako bi se stvorile zdrave bakterije. Probajte novu hranu s dosta orašastih plodova i sjemenki. Povrće kao što je špinat, krastavci, zelena salata, tikvice i slatki krompir, je lako za probaviti. Kokosovo, bademovo, sojino i rižino mlijeko mogu biti odlična alternativa za obično mlijeko. Jabuke zamijenite bananama, borovnicama, grejpom, mandarinama i jagodama.

Dnevnik ishrane

Ako imate osjetljiv stomak, preporučuje se da vodite dnevnik ishrane. Ovo biste trebali obaviti pod nadzorom profesionalnog nutricioniste. Ako ste intolerantni na neke namirnice nije neophodno da ih zavijek izbacite iz ishrane, već da postepeno smanjujete i zamjenjujete s drugom hranom.

Podijeli članak