Produžite životni vijek uz čašu crnog vina dnevno

Neočekivane prednosti crnog vina

Mnogi vjeruju da je čaša vina, svaki dan, vrijedan dio zdrave prehrane, dok neki smatraju da je vino precijenjeno. Istraživanja su u više navrata pokazala da umjeren unos crvenog vina smanjuje rizik od nekoliko vrsta bolesti, uključujući bolesti srca.

Crveno vino sadrži moćne biljne supstance i antioksidante

Grožđe je bogato mnogim antioksidantima kao što su resveratrol, katehin i epikatehin. Smatra se da su upravo ovi antioksidanti zaslužni za zdravstvene beneficije crnog vina. Oni mogu smanjiti oksidativno oštećenje organizma i pomoći u sprječavanju bolesti srca i raka. Snažna biljna svojstva u crvenom vinu povezana su s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenu upalu, manji rizik od srčanih oboljenja i raka, te produžen životni vijek.

Crveno vino može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i rane smrti

Male količine crvenog vina se povezuju s više zdravstvenih koristi od bilo kojeg drugog alkoholnog pića. Međutim, veći unos dramatično povećava rizik od srčanih bolesti. Starije osobe, koje su izložene riziku od srčanih oboljenja, mogu imati više koristi od umjerenog unosa vina. Jedna čaša dnevno, može smanjiti rizik i od moždanog udara kod muškaraca srednjih godina.

Jača imunološki sistem

Umjereno konzumiranje alkohola može spriječiti infekcije i držati imunološki sistem pod kontrolom. Prekomjerni unos može dovesti do negativnih efekata koji poražavaju svrhu i beneficije vina.

Jača kosti

Starenjem, kosti postaju krhke. Unos kalcijuma možete povećati pijenjem mlijeka, ili svakodnevnim konzumiranjem jedne čaše crvenog vina. Crveno vino ima visok nivo silicija, što je odlično za mineralnu gustinu kostiju. Vino osim što povećava gustinu, također smanjuje mogućnost osteoporoze. Kao čaša toplog mlijeka, i vino vam može pomoći da navečer lakše zaspete.

Smanjuje loš holesterol

Procijanidini u crnom vinu koji promovišu zdravo srce, također promovišu niži holesterol. Rezervatrol također smanjuje loš, a povećava dobar holesterol. Ovo znači da crno vino pogoduje krvnom pritisku, tako da, ako patite od visokog krvnog pritiska, preporučuje se da pijete čašu crnog vina dnevno.

Podijeli članak