Sve što trebate znati prije farbanja kose

Da li je obojena kosa dobra opcija za vas?

Vaša boja kose vam može potpuno promijeniti izgled, zato trebate dobro razmisliti prije nego što zakoračite u frizerski salon.

Da li ste voljni da se nosite sa stalnim farbanjem izrastka? Da li vaša trenutna tekstura kose može podnijeti farbu? Koja boja najbolje ide uz vaš ten? Da li vam je kosa dovoljno zdrava? Ovo su velika pitanja koja vam mogu pomoći da shvatite da li je farbanje prava opcija za vas.

Obratite pažnju na vaš ten kože

Najvažnija stvar pri odabiru kose je da se pobrinete da boja ide uz vaš ten. Prije svega morate znati da li imate topliji, hladniji ili neutralan ton kože. Najjednostavniji način da to saznate je da pogledate vaše vene. Ako su vene ljubičaste ili plave, onda je vaš ten hladan. Ako su zelene, onda imate topliji ten, a ako vidite obje boje onda vjerovatno imate neutralan ten.
Kada saznate koji ton kože imate, onda je vrijeme za odabir boje. Za hladni ten se preporučuje bež, bakreno-crvena ili siva boja. Za topliju kožu odaberite zlatne, mahagoni crvene ili čokoladne nijanse. Ako je vaš ton neutralan, onda imate sreće, jer lako možete mijenjati sve nijanse.

Uzmite godišnje doba u obzir

Ako već imate oštećenu i suhu kosu, onda ljeto vjerovatno nije dobar period za farbanje. Ako je vaša kosa već izložena suncu, farbanjem ćete je još više oštetiti. Međutim, ako je vaša kosa dovoljno hidratizirana i zdrava, onda se možete odlučiti na farbanje. Bogatije i toplije tonove birajte zimi, a svjetlije i lakše u ljetnom periodu. Ako vaša kosa već izgleda nezdravo, onda se farbanjem nikada neće poboljšati.

Skratite vrhove prije farbanja

Boja će uvijek izgledati intenzivnije na svježe odrezanoj i održanoj kosi. Vaša tekstura ima veliku ulogu u odlučivanju koju vrstu procesa vaša kosa može da podnese. Neke boje će izgledati bolje na kraćoj i ravnoj kosi, dok će se neke bolje istaći na kosi s puno slojeva. Popričajte s vašim frizerom kako biste ustanovili koja frizura bi najviše odgovarala vašem obliku lica.

Održavajte boju

Održavanje kose zavisi od toga koliko vaša nova boja odstupa od vaše prirodne boje kose. Ako je vaša kosa tamna, a odlučite se za farbanje u svjetliju nijansu, onda ćete vjerovatno morati ići u salon svake tri do četiri sedmice. Ako nemate vremena da toliko često idete u salon, onda možete probati ombre-balayage tehniku. Ova tehnika vam dopušta da imate prirodnu boju kose na vrhu, a da obojite samo krajeve. Ovaj tip kose ne zahtijeva često farbanje i uređivanje.

Koristite proizvode za zaštitu boje

Nakon što ste se ofarbali i završili vaše obaveze u salonu, vrijeme je da vašu novu boju njegujete kod kuće. Maska za duboko regenerisanje kose će vam biti korisna svaki put kad operete kosu. Ulja koja se nalaze u regeneratorima pomažu vašoj kosi da ostane zdrava. Osim regeneratora, uložite i u maske za kosu, koje se nanose jednom do dva puta sedmično. Ove maske su odlične za obojenu kosu i osim što hrane i regenerišu, one pomažu i u pojačavanju intenziteta boje.

Podijeli članak