Zašto biste trebali naučiti tehnike samoodbrane?

Spremnost i brzina

Borbene scene iz kung-fu filmova mogu nadahnuti svakoga da se oduči da nauči tehnike samoodbrane. Međutim, poznavanje tehnika samoodbrane vam može pružiti puno više, osim toga što ćete izgledati "cool".

Sigurnost

Poznavanje samoodbrane pružit će vam mogućnost da zaštitite sebe i navladate napadača. Samoodbrana vam može pomoći da se osjećate sigurnije u javnosti. Pokušajte naučiti barem osnove, kako biste brzo onemogućili i zaštitili se od napadača.

Povećano samopouzdanje

Poznavanje tehnika samoodbrane poboljšava vašu svijest o okolini. Nikad ne znate kada bi se napad mogao dogoditi, niti planirate biti napadnuti, tako da uvijek morate biti svjesni svoje okoline.

Toniranje mišića

Važno je biti fizički spreman za napad. Intenzivno zagrijavanje obično dolazi prvo, a tek zatim učenje tehnika samoodbrane. Žene obično imaju jači donji dio tijela od muškaraca. Instruktori samoodbrane često koriste ovu statistiku kako bi pomogli ženama da nauče koristiti niži dio svog tijela.

Fitness

Kroz učenje tehnika samoodbrane, vježbate svoje mišiće i izdržljivost, zajedno sa drugim aktivnostima vježbanja. Vaša ukupna kondicija i opće stanje tijela će se poboljšati.

Ravnoteža

Poboljšavanje ravnoteže se ne odnosi samo na fizičku ravnotežu vaših mišića, već i na mentalnu ravnotežu i poboljšavanje fokusa. Časovi karatea i samoobrane vas uče kako da se fokusirate na cilj, a da istovremeno kontrolirate svoje tijelo. Gotovo je nemoguće boriti se ako nemate kontrolu i ravnotežu tijela.

Samodisciplina

Da biste usavršili svoje sposobnosti samoobrane, morate razviti samodisciplinu. Morate biti posvećeni i motivirani da završite tehnike koje ste počeli učiti.

Refleksi

U borbi, svaki pokret je ključan. Ne možete samo stajati i čekati sljedeći napad vašeg napadača. U samoodbrani su vrlo važni instinkti i brzina. Časovi samoodbrane pomoći će vam da razvijete vaše reflekse i da se brzo i strateški krećete za vrijeme napada.

Podijeli članak