Kako vam vaš telefon uništava zdravlje?

Negativne posljedice

Nema sumnje da se tehnologija drastično unaprijedila u 21. stoljeću. S obzirom na mnoge prednosti tehnologije, ona se više ne smatra luksuzom, već je odavno neophodna u svakodnevnici običnog čovjeka. 

Ali, kako se tehnologija sve više unaprjeđuje, tako ona postaje sve štetnija za naše mentalno i fizičko zdravlje. Evo nekih činjenica o telefonu, i o načinu na koji on utječe na zdravlje vašeg mozga i tijela.

Upotreba pametnih telefona smanjuje vaše društvene interakcije

Upotreba pametnih telefona učinkovito ubija vaše raspoloženje i tempo, posebno ako ste u većoj grupi ljudi. Telefon skreće vašu pažnju s ljudi oko vas i s vaše okoline, te smanjuje vašu kognitivnu sposobnost u povezivanju i druženju s drugim ljudima.

Može dovesti do pretjeranog povećavanja težine

Smartphone nam omogućava digitalni pristup omiljenim filmovima, igrama ili aplikacijama. Sa samo nekoliko klikova, imamo mogućnost da radimo šta god želimo. Ova mogućnost, iako je zabavna, može sa sobom nositi mnoge negativne posljedice. Nedostatak fizičke aktivnosti doprinosi gojaznosti i rizicima od hroničnih bolesti.

Smanjuje vašu sposobnost pamćenja

Pametni telefoni su veoma korisni kada želimo da „uhvatimo“ najbolje i nezaboravne trenutke u životu. Međutim, ponekad su oni krivi kada je u pitanju gubitak pamćenja. Razlog ovome je činjenica da se često oslanjamo na tehnologiju, te se prestajemo truditi da sami pamtimo. Zbog toga ovi „specijalni“ momenti, postaju povezani s digitalnim fotografijama, a ne sa stvarnim uspomenama.

Vaše induktivno razmišljanje slabi

Danas, uz pomoć Google-a, moguće je da na bilo koje pitanje dobijemo odgovor samo jednim klikom. Ali preveliko oslanjanje na Google, i na internet, nas sputava u samostalnom rješavanju problema. Oslanjanje na internet je razrijedilo našu mentalnu inteligenciju i sposobnost da, samostalno, i uz pomoć logike, dođemo do tačnih odgovora.

Uzrokuje poremećaj rasporeda spavanja

Plava svjetlost koju emituju elektronski uređaji, narušava proizvodnju hormona melatonina. Ovaj hormon je odgovoran za promovisanje sna. Ako previše koristite svoj pametni telefon, vjerovatno ćete proizvoditi manje melatonina, i imati probleme sa spavanjem.

Povećan rizik od fizičkih povreda

Ako ste fizički manje aktivni, mišići u vašem tijelu počinju slabiti. Vaša izdržljivost i imunološki sistem također slabe, i ovo vas čini sklonijim fizičkim povredama. Osim nesreća koje mogu biti prouzrokovane vožnjom ili slanjem poruka, uz smartphone imate veću mogućnost da se povrijedite dok hodate, jer vas on ometa u fizičkom okruženju.

Podijeli članak