Da li je vaša spavaća soba zaslužna za kvalitet sna?

Održavanje sobe za kvalitetniji san

Spavaća soba je mjesto gdje se vraćamo i punimo naše baterije. Tu provodimo dobar dio vremena, i zato bismo ovu prostoriju trebali redovno održavati i brinuti o njoj.

Ugasite svjetla

Vještačko osvjetljenje i svjetlosno zagađenje imaju poprilično negativne efekte na vaše obrasce spavanja. Svjetlo kojem ste izloženi prije nego što zaspite može utjecati na kvalitet vašeg sna. Bijela svjetlost je loša za spavaću sobu jer povećava budnost. Iako je ova svjetlost odlična za produktivnost, u spavaćoj sobi je ipak izbjegavajte kako biste imali kvalitetniji san. Topla, difuzna rasvjeta, vjerovatno neće ometati proizvodnju melatonina, i pomoći će vam da se osjećate pospano.

Sklonite elektronske uređaje

Jasno je da svi provodimo previše vremena ispred ekrana, međutim, spavaća soba bi trebala biti „zona bez ekrana“. Korištenje telefona noću može negativno da utječe na kvalitet sna, i može poremetiti naše prirodne cikluse opuštanja. Prije spavanja radije pročitajte knjigu ili meditirajte umjesto da gledate televizor, telefon ili računar.

Napunite sobu biljkama

Osim davanja lijepog izgleda vašoj sobi, biljke su zaslužne i za filtriranje zraka i uklanjanje toksičnih čestica. Izlaganje biljkama smanjuje anksioznost i stres i pomaže vam da brže zaspite.

Dodajte prirodne mirise

Mirisi imaju moć da utječu na vaše raspoloženje, i mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Kada je riječ o sredstvima za čišćenje, sprejevima za sobe i svijećama, želite izbjeći potencijalno toksične umjetne mirise. Potražite proizvode s mirisima eteričnih ulja, koji imaju antimikrobna i smirujuća svojstva.

Mijenjajte posteljinu jednom sedmično

Posteljinu i jastučnice trebate prati jednom sedmično, kako biste izbjeli stvaranje plodnog tla za grinje-mikroskopske štetočine koje mogu izazvati astmu i alergije.

Podijeli članak